Ana SayfaYazarlarMardin’den Londra’ya: “Casa de Papel”

Mardin’den Londra’ya: “Casa de Papel”

Göcek’te teknede Netflix üzerine sohbet ediyoruz. ABD’nin sinema, tv dizileri dünyasına kattığı bu yeni sistem, küresel çapta bir alışkanlığa dönüşüyor. Londra’da yaşayan Feza’ya, tarihi Mardin’den fotoğrafladığım Casa de Papel afişini gösteriyorum. Bir efsaneye dönüşen bu İspanyol dizisi henüz İngiltere’de gösterilmeye başlanmamış.

 

Bir buçuk yıllık aradan sonra PODEM’in Mardin’de düzenlediği bir toplantıdayız. Konumuz “Toplumsal diyalog.” Çözüm sürecinin kırılması sonrası bölgedeki gelişmeleri bölgenin kanaat önderlerinden dinliyoruz.

 

Turizm canlanıyor

 

Mardin bir buçuk yıl öncesine göre canlanmış. Eski şehrin ana caddesindeki turistik dükkanların sayısı artmış. Diyarbakır Tic. ve San. Odası Bşk. Mehmet Kaya bu yılın ilk on ayında Diyarbakır’a 1 milyon turist geldiğini söylüyor. Benzer bir tablo Mardin’de de görülebiliyor. Yeni açılmış dükkanlar pırıl pırıl. Telkariciler, leblebiciler, kahveciler, tatlıcılar, Süryani şarapları ve bölgenin mahalli el işlemesi hediyelik eşyalar…

 

Bir kadın öncü

 

Cercis Murat Konağı tarihi Mardin'in simgesi. O konağı turizme kazandıran Ebru Baybara Demir. Başarı öyküsünü kendisinden dinledik. Mardin’den İstanbul’a göç etmiş bir ailenin üyesiyken, 20’li yaşlarında tek başına Mardin’e yerleşiyor.

 

Yerel mutfağın gücüne inanıyor. Kentteki akrabalarının, kadınların oluşturduğu bir ekiple yemek yapmaya ve gelen turistlere sunmaya başlıyor. Türlü güçlükleri aşarak, yöre mutfağını dünyaya tanıtıyor. İspanya’da yapılan “Bask Mutfak Dünya Ödülleri” yarışmasında iki kez ilk on şef arasına giriyor. “Sosyal Girişimci ve Şef” olarak tanınan Ebru Baybara Demir, yerli tohumdan, bölgedeki kadınların el emeğinin değerlendirilmesine uzanan bir dizi projenin öncüsü.

 

Van Tic.Odası Bşk.Necdet Takva, Mardin Tic. Odası Meclis Bşk. Necmi Demir, Mardin eski Belediye Bşk. Ahmet Türk'ün değerlendirmelerini dinledik. Ahmet Türk, kendilerine yönelik suçlamaların temelsizliğine dikkat çekti, uygulamaları eleştirdi. Durumu “Heyecan kalmadı, halk geleceği göremiyor” diye özetledi. Takva da artan turist sayısına değindi. Benzer bir canlanmanın Van'da da görüldüğünü söyledi.

 

Göcek’te

 

Mardin’den Dalaman-Göcek'e geçtim. Göcek koyları bir yaz sonu sakinliği yaşıyor. Hava güzel, tekneyle çıkanlar arasında turistler daha kalabalık. Dövizin yükselişinin Türkiye’yi ucuz bir ülkeye dönüştürmesi, toplumda zam şikayetlerine neden olurken, turizm dünyasında “daha fazla turist” beklentisine yol açmış.

- Advertisment -