MHP

 

Devlet Bahçeli, Meclisteki 41 milletvekiliyle, Türkiye'nin geleceğine damgasını vuracak Anayasa değişikliğinin önünü açtı. Başkanlık sistemine verdiği destekle, etkili bir aktöre dönüşen MHP lideri, uzun zamandır parti içinde ciddi sorunlar yaşıyor.

Bahçeli, 35 milletvekiline sözünü geçirebilirken, muhalefet gücünü arkasına alan 5-6 milletvekili Bahçeli'nin kararlarına uymuyor.

MHP, Meclis'teki oylamalarda önemli bir fire vermedi. Bahçeli, Meclis grubuna önemli ölçüde hakim olduğunu gösterdi.

Şimdi sıra seçmen kitlesinde.

Şu ana kadar yapılan kamuyou yoklamalarında MHP seçmeninin yüzde 65-70 oranında “başkanlık sistemi" karşıtı olduğu görülüyor. Bu durum, kampanya döneminde nasıl bir değişime uğrar, onu bilmek zor.

Geçmişteki oylamalardan yola çıkarak bazı saptamalarda bulunabiliriz: Ağustos 2014’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde, MHP-CHP'nin ortak adayı İhsanoğlu yüzde 38.4 oy aldı. Erdoğan yüzde 51.8, Demirtaş yüzde 9.8 oy aldı.

Bu tabloya göre; Erdoğan'a 2014'te verilmiş oyların yüzde 3'lük kesimi AK Parti dışından verilmişti. Bu oylar, muhtemelen MHP ve HDP seçmeninden gelmişti. Bu tabloya göre; MHP, 2014 seçiminde dikkate alınacak bir fire vermemiş görünüyordu.

Önümüzdeki başkanlık referandumunda, Bahçeli'nin çizgisinin dışına çıkmaya eğilimli oyların 2014'e kıyasla artacağı söylenebilir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -