Ana SayfaHaberlerDünyaNe büyük bir felaket yaşadığımızın farkında mısınız?

Ne büyük bir felaket yaşadığımızın farkında mısınız?

Ne büyük bir felaket yaşadığımızın farkında mısınız?

 

 

Süleyman Demirel’in çok kullandığı bir ifadeyi hatırladım: Teenni ile hareket etmek… (Teenni sözcüğünün Türkçe Sözlükteki karşılığı: Acele davranmama, ağırdan alma.) Yaşadığımız felaketin büyüklüğünü, ne gibi tahribatlar yapabileceğini şimdiden kestiremiyoruz. Ancak şu ana kadar yaşadıklarımız bile, hiç görmediğimiz bir sosyal yıkıma, bir ekonomik yoksullaşmaya, bir toplumsal travmaya işaret ediyor…

 

Böyle bir durumu hiç yaşamadığımız için sanki bundan sonra her şey eskisi gibi gidecekmiş gibi bir varsayım içinde olabiliriz. ABD Başkanı Trump, salgın başladığında felaketi alaya alır bir tutum içindeydi. Dünkü konuşmasında ise “Büyük felaketlere hazır olalım” çizgisindeydi. Biz de önce durumu hafife aldık.

 

Başka ülkelerde yaşanan travmatik gelişmeleri sanki bize gelmezmiş gibi küçümsedik. Şimdi biz de asıl gerçeğin içinde “Nereye gidiyoruz?” diye soruyoruz.

 

Böyle dönemlerde akıl önemli

 

Siyaset kurumu değişik sorumluluklarla karşı karşıya. Bu felaketin az hasarla atlatılması için bir ortak akıl, bir ortak kader bilincinin geliştirilmesi şart. Zor virajlarda, iktidar ve muhalefet, daha anlaşılabilir, daha uyumlu bir ortak çalışma içine girmek zorunda.

 

Belli ki daha uzun ve engebeli yollardan geçeceğiz. Eğer sırt sırta vermeyi başaramazsak, “teenni” ile hareket etmezsek, ülke yönetimi büyük bir açmaza sürüklenebilir. Pandemi fark gözetmeden toplumun bütün kesimlerini vururken, HDP’li belediye başkanlarının görevden alınması, birlik ve ortak kader perspektifiyle örtüşmüyor.

 

CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının yardım konusunda gösterdikleri gayret, bir rekabet vesilesi haline gelmeseydi, getirilmeseydi keşke. Cumhurbaşkanı, belediyelerin topladığı yardım paralarını bloke ettirmek yerine, onları davet edebilir, birlikte çalışma programı önerebilirdi.

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ilk günden beri pandemiye karşı ortak siyaset geliştirilmesi çağrısında bulunuyor. Cumhurbaşkanının parti liderlerini bir araya getirmesini ya da tek tek görüşmeler yapmasını öneriyor. Siyasette ortak akla, kaderimizin ortak olduğu gerçeğine uygun hareket etmek zorundayız. Hem de bir an önce… İnfaz Kanunu bir ortak ruh hali oluşturmak açısından yeni bir imkan olarak da kullanılabilir.

 

 

 

- Advertisment -