Ana SayfaYazarlarSatranç hamleleri

Satranç hamleleri

 

AK Parti'nin fırsat bulduğunda "Başkanlık sistemi"ni gündeme getireceği biliniyordu. 15 Temmuz darbesinin püskürtülmesiyle, Erdoğan'ın iç siyasetteki kartları güçlenmişti.

FETÖ tasfiye edilirken, PKK'nın saldırıları tırmandırması, HDP'nin diskalifiyesi için uygun ortam yaratmıştı.

Böyle bir ortamda, anayasa değişikliği imkanı ortaya çıktı.

Bu elverişli durumu makul bir tarzda kullanmak ve "başkanlık sistemi"ni demokrasi beklentilerini zedelemeden inşa etmek bence mümkün olabilirdi.

Maalesef, 18 maddelik değişim paketi, öne sürülen "acil ihtiyaç" iddialarının çok ötesinde bir değişiklikle karşımızda.

Bugünkü yapıya eklenecek 18 madde, Türkiye'nin ihtiyacı olan demokratikleşmeyi, "başka bahara" erteliyor. Meclise yansıyan tablo, toplumsal durumu, büyük ölçüde yansıtıyor. Muhalif çevrelerde oluşan genel kanaat, çok partili rejimin hayat damarlarının kesildiği yönünde: Hayal kırıklığının ötesinde, “geri dönülemez bir sistem değişikliği” algısından söz edilebilir.

Referandum yolu 

Meclisteki tablo, tasarıyı referanduma götürmeye yeterli. Asıl hesaplaşma referandumda yaşanacak gibi görünüyor. Mecliste bazı değişiklikler mümkün olabilir mi? “Denge mekanizması” oluşturma adına, Siyasi Partiler K. ve Seçim K. değişiklikleri gündeme getirilebilir mi?

Parti merkezlerinin milletvekili aday listelerinin tamamını belirleyebilmelerinin önüne geçilebilir mi? Ön seçim şartı konabilir mi? Yüzde 10’luk baraj kaldırılıp, yerel tercihleri güçlendiren "dar bölge" sistemi getirilebilir mi?

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -