Ana SayfaYazarlar‘Tamam mı Devam mı?’ İkilemi

‘Tamam mı Devam mı?’ İkilemi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bir gün milletimiz tamam derse ancak o zaman biz kenara çekiliriz” sözü muhalefeti harekete geçirdi. Aslında söylediği demokrasinin basit bir kuralıydı. “Seçimi kaybeden gider…”

 

Ancak, zamanın ruhu farklı. Bir ihtimal olarak “gitmek” de gündemde. Erdoğan’ın sözleri farklı bir okumayla bir propaganda malzemesine dönüştürüldü.

 

Bazı çevrelere göre; AK Parti “Kaybetse de gitmez.” Daha da açıkçası, “Ne yapar ne eder de iktidarı vermez” fikriyatı muhalefette oldukça yaygın.

 

Bu nedenle “Millet tamam derse gideriz” cümlesi, bir anda muhalefete psikolojik doping etkisi yaptı.

 

Kazanmak ya da kaybetmek

 

İktidar, uzunca bir süredir seçim kazanmanın rahatlığıyla, karizmatik liderin öncülüğünde, “Nasıl olsa yine kazanırım” havasındayken, birden “kaybedebilirim”i de düşünmeye başladı. Ya da böyle bir izlenime yol açtı.

 

Kazanmak da kaybetmek de siyasetin kuralı. 24 Haziran seçimlerinin iktidarın aleyhine sonuçlanması mümkün. Bir kısım çevrelerde büyük bir gerginlik dikkat çekiyor. “Uluslararası komplo”, “Seçim bir beka sorunu”, “Doları kumpas yoluyla yükseltiyorlar” şeklinde bir kampanyanın giderek dozunu artırdığını görüyoruz.

 

Tabii 16 yıl boyunca iktidara egemen olmak, bir statüko, bir iktidar ilişkileri ağı oluşturmuş durumda. Her istediğini yapabilen bir iradeden söz ediyoruz. Kurulmuş ve kurulmakta olan düzenler var. Ekonomi, uluslararası ilişkiler, güvenlik gibi konularda oluşmuş bir köklü düzen…

 

İktidarı kaybetmek, elde edilen imtiyazları ve avantajları yitirmek kimsenin isteyeceği bir durum değil. AK Parti iktidarı elde tutmanın yollarını arıyor.

 

“Tamam” kelimesi bugünlerde, muhalefet açısından bir simge haline dönüşmüş bulunuyor. Belli ki seçim kampanyasının ana teması da olacak gibi. Yani “kaybedeceksin” fikrinin hissedilmesi, ihtimal dahiline girmesi, muhalefeti motive ediyor, canlandırıyor, heyecanlandırıyor.

 

İktidar da buna “yola devam” sloganıyla karşılık veriyor. Bu durum, iktidarla muhalefet arasında anlamlı bir rekabet olarak sürüp gidiyor.

 

Şimdilik rekabet makul bir düzeyde yürüyor. Umarız hep böyle gider.

 

Sonunda seçmenin dediği olsun.

- Advertisment -