Ana SayfaHaberlerİsrail ordusu yabancı basını manipüle mi etti?

İsrail ordusu yabancı basını manipüle mi etti?

İsrail ordusu, Gazze’ye bir kara herakâtı başlattığı manipülatif bilgisiyle Hamas ve İslami Cihad militanlarını Gazze'yi kapsayan yeraltı tünel ağına çekip bombaladı mı? İsrail’in yabancı basını manipüle ederek böyle bir sonuç aldığı ihtimali giderek güç kazanıyor.

Gece yarısı, İsrail Savunma Bakanlığı IDF Basın Servisi’nin İngilizce departmanı, tek satırlık bir tweet attı: “IDF hava ve kara birlikleri şu anda Gazze Şeridi’ne saldırıyor.” 

Yabancı medya bunu İsrail kara birliklerinin Gazze’ye girdiği şeklinde yorumladı. Teyit için aradıkları sözcü de bu izlenimi düzeltecek netlikte bir açıklama yapmadı. Muğlak ifade kullanarak, yabancı basını yanılttı. “Evet.  Açıklamada yazıldığı gibi. Nitekim kara kuvvetleri Gazze’ye saldırıyor. Yani Gazze Şeridi’ndeler” dedi.

Askeri sözcü Conricus, bazı birliklerin teknik olarak Gazze topraklarında bulunan bir alanda konuşlandırılmasının kara istilası anlamına gelmediğini belirtmeyince, Le Monde, Washington Post, Guardian ve La Repubblica gibi gazeteler haberi kara istilası olduğu yönünde verdiler.

İsrailli yetkililer daha sonra bunun “iç iletişim” sorunundan kaynaklandığını, kara birliklerinin Gazze sınırının içindeki bir “cep”te konuşlandığını ancak askerlerin Gazze’ye girmediğini ve hatayı kasıtlı yapmadıklarını ileri sürdüler.

Ancak İsrail askeri sözcüleri konuya açıklık getirene kadar, Washington Post ve ABC de dahil olmak üzere medya kuruluşları kara harekâtı haberini dünyaya yaydılar.

Washington Post tarafından atılan tweette, “Filistinlilerle çatışmanın şiddetlenmesiyle birlikte İsrail askerleri Gazze Şeridi’ne girdi” deniyordu. Ancak sorun, kara istilası olmamasıydı. İsrail Silahlı Kuvvetleri sınır boyunca asker konuşlandırdı ama birlikler Gazze’ye girmediler. 

Jerusalem Times gazetesinin bildirdiğine göre, o sırada İsrail Hava Kuvvetleri’nin 160 uçağı, Gazze Şeridi üzerinde büyük bir bombardıman için hazırlandı. Hedefleri,  Hamas’ın “Metro” dediği, silahların saklandığı Gazze’yi kapsayan yeraltı tünel ağıydı.

“Metro”, Hamas tarafından Gazze Şeridi’nde 2014 savaşından sonraki yıllarda inşa edilen, İsrail’in hava saldırılarına karşı güvenliği sağlayan düzinelerce kilometrelik bir tünel ağı.

Yabancı basının kara harekâtı haberini geçmesi üzerine, Hamas ve İslami Cihad, militanlarını ilk savunmayı yapmak üzere, tünel ağındaki mevzilerine gönderdi.

İsrail kara kuvvetlerine saldırmak için tasarlanmış tanksavar füze ekipleri ve havan mangaları mevzilerinde konuşlandı. Bilmedikleri şey, kara harekâtı olmadığıydı.  Tünellerden çıktıklarında İsrail uçaklarına maruz kaldılar. Dakikalar içinde “Metro” saldırısı başladı.

Haaretz gazetesi bugün (14 Mayıs) İsrail ordusunun Hamas’ı hava harekâtından önce kara harekâtı başladığına inandırdığını; 160 uçağın katılmasıyla bugüne kadar yapılan en yoğun hava harekâtında, kilometrelerce uzunlukta olan ve İsrail istihbaratı tarafından  haritası çıkarılan tünel ağında konuşlanan düzinelerce Hamas ve İslami Cihad militanının öldürüldüğünü yazdı.

IDF Sözcüsü Tuğgeneral Hidai Zilberman bu sabahı, ordunun hâlâ operasyonun sonuçlarını değerlendirmekte olduğunu söylemişti.

Kaynak: Jerusalem Post, Haaretz.

- Advertisment -