Ana SayfaANALİZLERÖZEL HABER - İstanbul Sözleşmesi’nin denetçisine, İstanbul Sözleşmesi’nden koruma

ÖZEL HABER – İstanbul Sözleşmesi’nin denetçisine, İstanbul Sözleşmesi’nden koruma

Avrupa Konseyi’nin İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ülkeleri denetleyen komitesinin üyesi, eski AK Parti milletvekili Prof. Aşkın Asan’ın, aldığı tehditler nedeniyle İstanbul Sözleşmesi’nin devamı olarak çıkarılan 6284 Sayılı Kanun kapsamında koruma altına alındığı ortaya çıktı.

Avrupa Konseyi’ne üye ülkeleri denetleyip, raporlayan GREVIO’nun İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan Konsey ülkelerinin sözleşmeye uyumunu raporlamak için 15 kişilik bir komitesi bulunuyor.

31 Mayıs 2019’daki seçimlerde Türkiye’nin aday gösterdiği Prof. Dr. Aşkın Asan da bu komiteye seçilmişti. 

23. dönem AK Parti milletvekili olan Prof. Asan, kadına şiddet konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor. Prof. Asan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yakın bir isim. Geçmişte, Cumhurbaşkanı’nın annesinin adını taşıyan Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin müdürlüğünü yapmıştı.  

Avukat Kezban Hatemi, Habertürk’te konuk olduğu Kübra Par’a, Prof. Asan hakkında neden koruma kararı alındığını anlatmıştı:

“21 üye devletin başvurusuna rağmen, bizim adayımız Prof. Aşkın Asan seçildi. Seçildi de ne oldu biliyor musunuz? Onu 6284’le koruma altına aldırdım. Çok acı değil mi, GREVIO’yu koruma altına aldım. Öyle saldırılar oldu ki kadına, anlatamam size”

Hatemi, “Ne tür saldırılar?” sorusunu da şöyle cevaplamıştı:

“Her türlü saldırılar. Sosyal medyayla, yüz yüze, çalıştığı okula gelerek ‘burada çalışmayacaksın’, ‘6284’ü başımıza bela ettin, GREVIO’luktan istifa edeceksin, bunları söyleyen kadın enstitüsü var üniversitenin bölümünde, kadın çalışmayacaksın aile çalışacaksın’ gibi.”

Medyada hedef gösterilmişti

İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yayınlarıyla bilinen Yeni Akit ve Milli Gazete’de Aşkın Asan ve hazırladığı raporlarla ilgili haberler yayınlanmıştı.

“Prof. Asan’dan skandal üstüne skandal” başlıklı bir Yeni Akit haberinde ise, GREVIO üyesinin kendisine karşı koruma kararı aldırdığı kişinin Adem Çevik olduğu bilgisi yer alıyor:

24 Eylül 2019 tarihli Akit haberi.

Türkiye Aile Meclisi Başkanı Adem Çevik, Milli Gazete’de yazdığı yazılar ve İlke Haber Ajansı’na verdiği demeçlerde Aşkın Asan’ın ismini kullanarak İstanbul Sözleşmesi’ne karşı birçok kez sert yorumlarda bulunmuştu. Erken yaşta evliliği savunan Çevik, sözleşmeye ilk karşı çıkan isimler arasındaydı.

“Genç evliliği teşvik etmemiz lazım”

Adem Çevik, Aşkın Asan’ı eleştirdiği bir söyleşisinde şöyle diyor:

“Erkeğin evden uzaklaştırılması için kadın çekinmeden iftira atıyor ancak iftiranın cezası yok. Fuhuş sektörüne yem edilmiş oluyor. 29 Mayıs’ta erkek çocuklarımıza ‘Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın’, kız çocuğumuza da ‘Fatih doğuracak yaştasın’ diyoruz. 13-14 yaşında gençlerimiz Çanakkale’de savaşır, vatanını korur ama ailesini koruyamaz diye evlilik yasağı getireceksin. Genç evliliği teşvik etmemiz lazım.”

Aşkın Asan kimdir?

23. dönem milletvekili Aşkın Asan, halihazırda İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi. Ayrıca Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde müdürlük yapıyor. Asan, 2011-2014 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcılığı da yapmıştı.

GREVIO Başkanı, geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bazı profesörlerimiz çıksın, ‘Ben imam-hatip okullarında yöneticilik yapmaya varım’ desin. İşte reform budur” çağrısının ardından Avrasya Üniversitesi’ndeki  rektörlük görevinden ayrılıp Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde müdürlük görevini üstlenmişti.

- Advertisment -