Ana SayfaHaberlerDünyaBulgaristan seçimlerinde ilk sonuçlar: 12 yıl başbakanlık yapan Borisov geri dönüyor, Türk...

Bulgaristan seçimlerinde ilk sonuçlar: 12 yıl başbakanlık yapan Borisov geri dönüyor, Türk azınlık partisi Hak ve Özgürlükler tarihindeki en yüksek oyu aldı.

Gallup’un sandık çıkış anketine göre Bulgaristan seçimlerini %26 oyla merkez sağ GERB Partisi kazandı. GERB, 2009-2021 yılları arasında ülkeyi yönetmiş eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi. Sandık çıkış anketlerine göre ülkedeki Türk azınlığın partisi olan Hak ve Özgürlükler de tarihindeki en yüksek oyu almış gözüküyor ve %14.8 ile meclise giriyor.

Bulgaristan seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre, yolsuzluk iddialarıyla önceki seçimlerde oyu düşen ve iktidarını kaybeden Boyko Borisov’un partisi GERB %26 oyla birinci parti oldu. Türk azınlığın partisi Hak ve Özgürlükler ise sandık çıkış anketlerine tarihindeki en yüksek oy rekorunu kırdı ve %14.8 ile meclise girdi. GERB ve Hak ve Özgürlükler partisi daha önceki koalisyon hükümetlerinde birlikte çalışmıştı.

Seçimlerden 2-3 ay önce kurulan ve Kasım 2021 seçimlerini sürpriz bir şekilde kazanan liberal merkez parti Değişimi Sürdürüyoruz ise sandık çıkış anketlerine oyunu 8 puan düşürdü.

Aşırı sağ, popülist ve Rusya yanlısı Uyanış Partisi’nin ise oylarını iki kat arttırdığı ve %10 oy aldığı belirtiliyor.

- Advertisment -