FCA ve PSA’nın 2021’de birleşmesi ile kurulan Stellantis, 1 Mart 2023 tarihinde yaptığı global açıklamada, Stellantis’in FCA kanadından Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının Türkiye’deki satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdüren Tofaş’ın, Stellantis’in PSA kanadındaki markalarının da Türkiye temsilciliğini üstleneceğini duyurmuştu.
Ancak Rekabet Kurumu’ndan Ekim 2024’te Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin Tofaş’a devrine izin çıkmamıştı. Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, “Başvuru sahiplerinin konu ile ilgili vermiş olduğu taahhütlerin işleme izin verilebilmesi için yeterli olmadığına karar verilmiştir” denilmişti.
Rekabet Kurumu daha sonra kararını “tekrar gözden geçireceğini” duyurmuştu ve bu açıklama sonrasında herhangi bir haber gelmemişti.
Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş. TOFAŞ’a devredildi
Rekabet Kurumu, Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin TOFAŞ’a devrine onay verdi.
Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklama şöyle:
“Tofaş/Stellantis devralma işlemine yatırım ve dağıtım taahhütler kapsamında onay verildi.
Rekabet Kurulu Tofaş/Stellantis devralma işlemine tarihi bir kararla onay verdi. Söz konusu iznin tarafların yatırım yapma şartına bağlanması Kurum tarihi bakımından bir ilki oluşturuyor. Bu kararın, genellikle statik olarak fiyat/çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir anlayışla ele alınması gerektiğini göstermesi bakımından uluslararası içtihat ve literatüre de önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.
Rekabet Kurulu, tarafların sunduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek Tofaş/Stellantis işlemine izin verdi. Sunulan taahhütler bir yatırım planını ve dağıtım/satış kanalında alınan tedbirlerin yanı sıra yerli üretimin korunmasını da kapsıyor. Tofaş’ın üretim ve ihracat kapasitesini artırmayı taahhüt ettiği söz konusu yatırım planının aynı zamanda istihdama da önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Yatırım planının otomotiv ana sanayine olduğu kadar yan sanayiye de olumlu bir şekilde yansıyacağı öngörülüyor.
İşlemin verilen taahhütlerle birlikte Türkiye ekonomisine ve toplumsal refahın artışına sağlayacağı katkılar Kurulun izin kararının temel gerekçesini oluşturdu. Taraflar yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalında da bazı tedbirlere yönelik taahhütler sundu. İşlemin tüketici tercihlerini ve rakip markaların dağıtım/satış faaliyetlerini kısıtlama potansiyelini ortadan kaldırmaya yönelik söz konusu tedbirler izin kararının verilmesinde önemli bir rol oynadı. Böylece, işlem taraflarına ait bayilerin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskinin önüne geçilmesi hedeflendi. Kurul nihai inceleme aşamasında çok sayıda rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini aldı. Söz konusu görüşlerde dile getirilen hususlar Kurulun işlem ile ilgili ayrıntılı çalışmasında tek tek dikkate alındı ve değerlendirildi.
Tarafların 2024 yılı Ekim ayında sundukları ilk taahhüt paketi Rekabet Kurulu tarafından yeterli görülmeyerek reddedilmişti.”
TOFAŞ’ın devraldığı Stellantis’in PSA kanadındaki markalar şöyle:
-Opel
-Peugeout
-Citroën
-DS automobiles
-Vauxhall