Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin anayasal yapısını yeniden tesis etmek amacıyla bölgede yerel terörle mücadele tedbirlerinin başlatıldığı” ifadeleri kullanıldı.
Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’daki “Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin’ Ağdam bölgesindeki Azerbaycan birliklerine toplarla ateş açtığını ve ‘misilleme tedbirleri” aldıklarını da belirtti.
Azerbaycan hükümeti, “Rusya Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verildiğini” söylüyor.
Ermenistan Savunma Bakanlığı, saat 14.00 itibarıyla Ermenistan-Azerbaycan sınırında durumun ‘nispeten’ istikrarlı olduğunu açıkladı.
Ermenistan merkezli haber kuruluşu Infocom, Dağlık Karabağ’daki istihbarat kaynaklarından kuzeydoğudaki Martakert’in de saldırı altında olduğunu haberini aldıklarını aktardı.
Öte yandan Dağlık Karabağ ile iletişimde zorluklar yaşanıyor. Freedom House’un Ermenistan temsilcisi Andranik Shirinyan, X’te yaptığı paylaşımda saldırıların iletişim altyapısını hedef aldığını ve internet ve telefon yoluyla iletişimin sağlanamadığı iddia ediyor.
Rusya hükümeti, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, her iki ülkeyi de 2020’de savaşın ardından imzalanan ateşkese uymaya çağırmıştı.
Bu sırada Rus devletine bağlı yayın organı RT’nin genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan ise yaptığı paylaşımda saldırıdan Ermenistan’ı sorumlu tuttu:
“Karabağ. Trajik, umutsuz ve tahmin edilebilir.
Ermeni yetkililer Ermenistan’ın kutsal mekanını bizzat kendi elleriyle teslim etti.
Bundan sonra yapılabilecek tek şey, Ermenilere karşı soykırımın olmadığını ve Paşinyan’ın işinin bittiğini duyurmaktır.”
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde Rusya’ya bağlı barış gücüne mensup 3,000 askerin “kendiliğinden bölgeden ayrıldığını” söylemişti.
Ancak Telegram kanalında konuyla ilgili paylaşım Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Rusya’nın Dağlık Karabağ’daki gerginlikten ötürü ‘alarma geçtiğini’ belirterek Rus barış gücü kuvvetlerinin bölgede “görevlerini yerine getirmeye devam ettiğini” kaydetti. Zakharova, Rus ordusunun hem Dağlık Karabağ Ermenileriyle hem de Azerbaycanlı yetkililerle “ateşkes amacıyla sürekli temas halinde” olduğunu ekledi.
Rusya Devlet Haber Ajansı TASS’ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Rusya’nın Azerbaycan’la temas halinde olduğunu belirterek, bakanlıktan resmi bir açıklamanın yakın zamanda yapılacağını ifade ediyor.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ halkına SMS mesajları gönderildiğini ve onları Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin Koridoru’nda kurduklarını iddia ettikleri ‘barınaklara’ yönlendiren broşürler dağıttıklarını bildirdi.
Yapılan açıklamada “kadınlara, çocuklara, yaşlılara, bedensel engellilere ve hastalara gerekli tıbbi ve diğer yardımlar sağlanacak, onlara içme suyu ve yiyecek tedarik edilecek. Nüfusun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçin yolu ve diğer yönlerde insani koridorlar ve kabul noktaları oluşturuldu” ifadeleri yer alıyor.
Azerbaycan hükümeti, sivilleri “askeri tesislerden uzak durmaları ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri birliklerine destek vermemeleri” konusunda uyardıklarını da belirtti.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, dün yapılan açıklamada Ermeni güçlerini ordu mevzilerini “sistematik olarak bombalamakla” suçlayarak buna “Ermenistan silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çekilmesini ve silahsızlandırılmasını sağlamak için yerel, terörle mücadele faaliyetleri” başlatarak yanıt verdiğini söylemişti.
Azerbaycan’ın en önde gelen iki muhalefet partisi de savaşa verilen destek konusunda farklı açıklamalarda bulundu.
Ebulfez Elçibey’in kurucusu olduğu Azerbaycan Halk Cephesi’nin genel başkanı Ali Kerimli, “Azerbaycanlı yetkililer Üçüncü Karabağ Savaşı’nın yaşanmaması için mümkün olan her şeyi yapmalı. Savaşın tek tarafı Rusya’dır” diyerek savaşa karşı çıktı.
Öte yandan Müsavat Partisi Genel Başkanı Arif Hacılı, “Anayasamız ve yasalarımızın yanı sıra uluslararası hukuk normları uyarınca gerekli tedbirleri uygulamanın Azerbaycan devletinin münhasır hakkı olduğunu” söyledi.
Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ nedeniyle ilki Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde 1988’den 1994’e kadar, ikincisi ise 2020’de olmak üzere iki kez savaşa girdi. 2020 sonbaharında altı hafta süren bu çatışma sırasında Azerbaycan, 1994’ten bu yana Ermenistan’ın elinde bulunan Karabağ çevresindeki toprakları geri almıştı.
Ermenistan’dan bölgeye giden tek yol olan Laçin Koridoru, geçtiğimiz yılın Aralık ayından beri fiilen Azerbaycan ablukası altında.
Bölgede tahminen 120.000 etnik Ermeni yaşıyor.