ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Irak ordusunun Musul'un batısında 37 gün içerisinde 284 asker kayıp verirken bin 600 askerinin de yaralandığını açıkladı. Votel, Musul operasyonunun başlangıcından bu yana 490 Irak askerinin öldürüldüğü, 3 bin askerin de yaralandığı bilgisini paylaştı.
Orgeneral Votel, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde Ortadoğu’nun güvenlik durumu üzerine değerlendirmeler yaptı. Votel’e birçok vekil, Musul’un batı yakasında ve geçen haftalarda Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyon hava saldırılarının neden olduğu sivil kayıplarını sordu.
ABD’li komutan koalisyonun hava saldırılarında sivillere yönelik hassasiyet bakımından "yüksek standartlarının" bulunduğunu ancak söz konusu saldırıların sebep olduğu "talihsiz sivil kayıplarını" gelecekte önlemek amacıyla inceleme ve soruşturmalar yürüttüklerini söyledi.
IŞİD'in sivilleri kalkan olarak kullandığını söyleyen Votel, "Onlar (IŞİD) bizim sivil kayıplarını önlemek için yüksek standartlarla operasyon yapma kaygılarımızı, onlara karşı yürüttüğümüz harekâttan bizi alıkoymak üzere kullanmaya çalışıyorlar" dedi. Votel şöyle devam etti:
"Bizim sivil kayıplarına yönelik hassasiyetimizi kullanacakların inanıyorum ve kullanıyorlar da. Ve yoğun nüfuslu bölgelere girdikçe yaptığımız işlerde son derece yüksek standartlarımızı uygulamamız zor olacak. Ama deneyeceğiz."
Votel’e sivil kayıpları ve askeri sevkiyat eleştirisi
Massachusetts eyaleti Demokrat Temsilcilerinden Niki Tsongas ABD’nin, IŞİD karşıtı operasyonlardaki sivil kayıplarını ve Suriye’ye Kongre'nin yetkisi olmaksızın asker sevkiyatı yapmasını eleştirdi.
Tsongas, "Kongre tarafından değerlendirilip onaylanmamış ve evrilmekte olan bir harekâtın uzun dönemde çok ciddi beklenmedik riskleri söz konusudur" diye konuştu.
ABD’nin harekât icra ettiği ülkelerin sayısının ve artan sivil kayıplarının uzun dönemde ABD’nin bölgedeki istikrar getirme hedeflerinin altını oyacağını savunan Temsilci, sivil kayıplarını takip etme ve incelemenin öneminin altını çizdi.
Diğer taraftan Connecticut eyaleti Demokrat Temsilcilerinden Joe Courtney ise ABD ordusunun Suriye’ye yetki olmaksızın sevkiyat yapmasını eleştirdi.
Votel’e ABD’nin askeri olarak Rakka operasyonuna daha fazla dâhil olmaya başladığının fark edildiğini aktaran Courtney, birkaç yıl önce 2001'de verilmiş olan Irak ve Afganistan’da askeri güç kullanma yetkisinin uzatıldığını ifade etti. Courtney, o yasanın eğitim ve destek kısmıyla ilgili yetki verdiğini, muharip kara gücü desteği vermediğini ancak Pentagon’un o yönde bir adım attığını gözlemlediğini söyledi.
"Şii milisler çok büyük bir kaygı"
Oturum sırasında Temsilciler Votel’e Musul operasyonu sonrasında Irak’taki Şii-Sünni çatışma riskine yönelik değerlendirmelerini de sordu.
ABD’li general Sünni nüfusun kendisini güçlü ve siyasetin içerisinde hissetmesini sağlamak gerektiğini ifade etti.
Bir temsilcinin, İran’ın IŞİD sonrası Irak’taki etkisine yönelik sorusuna Votel şu yanıtı verdi:
"Uzun dönemde İran’ın oradaki niyeti konusundaki kaygıları paylaşıyorum. Tabii ki 100 binden fazla Şii milisin orada sahada olması olağan dışı büyük bir kaygı bizim için."
Bir temsilcinin Irak’ta, Sünniler için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarzı bir bölgenin oluşturulmasına yönelik sorusu üzerine ise Votel, "Politikamız tek Irak üzerinedir ve askeri operasyonlarımızı da bu çerçevede icra ediyoruz ancak bu konuya ciddi bir şekilde bakılması gerektiği konusunda size katılıyorum" dedi.
Kaynak: AA, Reuters