Ana SayfaHaberlerGündemÇavuşoğlu: Zeytin Dalı Harekatı'nda hedeflerin yüzde 95'i vuruldu

Çavuşoğlu: Zeytin Dalı Harekatı’nda hedeflerin yüzde 95’i vuruldu

 

Mevlüt Çavuşoğlu NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Harekatta siviller değil, teröristler hedef alınmıştır…Operasyonu havadan ve karadan yürütüyoruz. Teknik konularda askerlerimiz bilgi vermektedir. Hava sahasını kullanma ihtiyacı vardır, F-16'larımız hedefleri vurmuştur" dedi.

 

Çavuşoğlu daha önce ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yapmış, Anadolu Ajansı (AA) görüşmenin ABD'nin talebiyle gerçekleştiğini bildirmişti.

 

AA da TSK'nın 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurduğunu bildirdi.

 

TSK'dan yapılan yazılı açıklamada ise "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren Zeytin Dalı Harekatı başlatıldı" denildi.

 

Açıklamada, harekatın meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak yürütüldüğü belirtildi.

 

Haber kanallarının Hatay'dan yaptıkları canlı yayınlarda ve ajansların geçtiği görüntülerde sınırın Suriye tarafındaki dağlık arazide dumanların yükseldiği görüldü.

 

Doğan Haber Ajansı (DHA), uçakların bombalamasına eş zamanlı olarak karadan da obüslerle atış yapıldığını bildirdi.

 

AA da Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin bir bölümünün "Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara" girmeye başladığını duyurdu. AA ayrıca, Türk savaş uçaklarının, Afrin'in sınır hattındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD'ye ait mevzileri bombaladığını bildirdi.

 

Ajansın haberinde, Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensuplarının zırhlı araçlarla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptığı ve ilk etapta herhangi bir direnişle karşılaşmadıkları belirtildi.

 

Rusya: Kaygıyla karşılıyoruz, taraflara itidal çağrısı yapıyoruz

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Zeyin Dalı Harekatı'nın başlamasının "kaygıyla" karşılandığını ve durumla ilgili gelişmelerin dikkatle takip edildiğini açıkladı.

 

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, taraflara karşılıklı olarak itidal çağrısı yapıldı.

 

Açıklamada, Rus ordusunun Suriye'deki varlığının bundan sonraki amacının çatışmasızlık bölgelerinde ateşkesin sağlanması olduğu vurgulandı.

 

Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Afrin'deki Rus askerlerinin Tel Rıfat bölgesine kaydırıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Olası provokatif eylemleri önlemek ve Rus askerlerinin canına ve sağlığına tehdit oluşturabilecek durumları ortadan kaldırmak amacıyla, Rusya Savaş Tarafların Yeniden Uzlaştırma Merkezi'ndeki operasyonal grup ve Afrin'deki jandarma güçleri, Tel Rıfat çatışmasızlık bölgesindeki Tel Acar alanına kaydırılmıştır" denildi.

 

Çavuşoğlu ile Tillerson telefonda görüştü

 

Afrin'e hava operasyonu düzenlendiğine dair ilk açıklama Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılmıştı.

Yıldırım, Bilecik'te Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bilecik İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Şu an itibariyle kahraman silahlı kuvvetlerimiz bir süreden beri milletimizin bölgedeki vatandaşlarımızın başını ağrıtan Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmenlere zulüm eden PKK, PYD, YPG ve DEAŞ (IŞİD – Irak Şam İslam Devleti) unsurlarını, teröristlerini yok etmek için havadan harekata başlamıştır" demişti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Afrin'e operasyonun sahada fiilen başladığını ve bunu Menbiç'in takip edeceğini söylemişti.

 

Afrin neden önemli?

Suriye'de Kürt nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri olan Afrin, 2012 yazında ordunun geri çekilmesiyle Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) denetimi altında bulunuyor. Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin silahlı kanadı olan YPG, ABD'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelesinde sahadaki en önemli ortakları arasında yer alıyor.

 

Türkiye ise PYD'yi ve YPG'yi PKK'nın bir kolu olarak görüyor ve "terör örgütü" olarak tanımlıyor.

 

Kürtlerin "kanton" olarak ilan ettiği 2014 yılından bu yana Afrin de Suriye'nin kuzeyinde kurulan özerk yönetimin parçalarından birini oluşturuyor. Ancak, Afrin'in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor.

 

Türkiye'nin 2016 yılında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı, sadece sınırın Suriye tarafındaki IŞİD varlığını sonlandırmakla kalmadı, aynı zamanda iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturarak, Kürtlerin Suriye'de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi.

 

Şu anda Fırat Nehri'nin batısında Azez'den Cerablus'a dek uzanan ve Kürt özerk bölgeler arasında "tampon bölge" oluşturan alan TSK'nın korumasında ve Özgür Suriye Ordusu'nun denetiminde bulunuyor.

- Advertisment -