NTV'ye konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Gülen örgütünün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddia edilen firari Adil Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan aranmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları, Gülen örgütünün Adil Öksüz'ün 21 Temmuz 2016'da saat 10:22'de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan arandığını bildirmişti. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de, vizesini iptal ettiklerini bildirmek için Adil Öksüz’ü aradıklarını açıklamıştı.
Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Adil Öksüz’ün çok kilit bir isim olduğunu biliyoruz darbe girişiminde. Maalesef şu anda da firari durumda. İlk ifadesinde buraya tarla bakmaya gelmiştim filan gibi bir ifadeyle geçiştiriyor ve firari durumda. Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan aranmış olması, bunun ifadelere girmiş olması ve ifadelere girmesinden sonra 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un fâillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen! Tabii başka şeyler de var mı yok mu bakmak lâzım. İnsan 'Her iş bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz."
İki gün gözaltında kaldı, serbest kaldı, kaçtı
15 Temmuz darbe girişimini organize eden isimler arasında yer alan Adil Öksüz, 16 Temmuz’da Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alındı. Öksüz, 18 Temmuz’da sabaha karşı savcılığa sevk edildikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarıldı. Öksüz, "sabit ikametgâh sahibi olması ve delilleri karartma imkânı olmaması" gerekçeleriyle serbest bırakıldı. Savcılık bu karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren hâkim de tutuklama talebini reddetti. Hem Öksüz'ü serbest bırakan hem de savcının itirazını reddeden hâkimler hakkında HSYK tarafından soruşturma başlatıldı. İki hâkim görevden uzaklaştırıldı.
"ABD Dışişleri Bakanı'na bu konu açılacak"
Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması da bir diğer gündem maddesi.
Halkbank'ın hukuki süreci başlattığını söyleyen Başbakan Yıldırım, "Ülkemizi ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanı'na da bu konu açılacak ve bunun sebebi sorulacaktır mutlaka, gerek Dışişleri Bakanımız ile gerekse Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde bu konular ele alınıp gündeme getirilecek" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Perşembe günü Türkiye'yi ziyaret edecek olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a bu konuyu soracaklarını söylemişti. Çavuşoğlu tutuklama kararını, "Görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan ve önceden hazır olduğu görülen" sözleriyle nitelendirmişti.
Kerkük'te IKBY bayrağı asılması
Irak'ın Kerkük kentinde Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılması kararı verilmişti. Yıldırım bu konuyla ilgili, "Bizim açımızdan da bu doğru bir iş değildir, gerekli tepkiyi diplomatik yollardan Dışişleri Bakanlığımız yapmıştır. Biz de uyarılarımızı yaptık, bu işin yanlışlığını ortaya koyduk" dedi.
Fırat Kalkanı açıklaması
Başbakan Yıldırım, 24 Ağustos 2016'da Suriye'nin kuzeyine başlatılan ve tamamlanan Fırat Kalkanı Harekâtı'yla ilgili ise, "Bundan sonra gerek DEAŞ'a yönelik gerek başka bir şekilde bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir şey olursa, herhangi bir icraat yaparsak bu yeni bir harekâttır. Yani Fırat Kalkanı Harekâtı bitmiştir, bundan sonra ihtiyaç olması halinde artık yapılabilecek bir harekât artık başka bir isimle anılacak" açıklamasını yaptı.
Son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından çıkan bildiride de, "Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak, DEAŞ terör örgütünün ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönüşlerine imkân vermek ve Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak maksadıyla yürütülen harekâtın başarıyla sonuçlandığı ifade edilmiştir" denilmişti.
Kaynak: NTV, AA