Ana SayfaHaberlerErdoğan’dan depremde başarı hikayesi: “Depremin 10. gününde arama-kurtarma çalışmalarının çoğunu tamamladık”

Erdoğan’dan depremde başarı hikayesi: “Depremin 10. gününde arama-kurtarma çalışmalarının çoğunu tamamladık”

Erdoğan, 4 saat süren kabine toplantısının ardından konuştu: “Yıkım öylesine büyüktü ki çalışmanın ilk saatlerinde arzu ettiğimiz etkinliğe ulaşamadık. Sonuçta dünyada örneği olmayan şekilde neredeyse depremin 10. gününde arama kurtarma çalışmalarının çoğunu tamamlamayı başardık.”

Kabine toplantısı sonrası basın toplantısında konuşan Erdoğan, depremdeki ölüm sayısının 46 bin 104 olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

“6 Şubat saat 04.17’de yaşadığımız ilk deprem anından itibaren devlet ve millet olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bakanlık, kurum ve kuruluşlarımızın tamamı arama kurtarma, yardım, destek kapasitelerini bölgeye yönlendirdik.”

“Yaklaşık 9 saat sonra ikinci deprem felaketin sonuçlarını daha da ağırlaştırdı. 11 ilimizdeki 62 ilçe ve 10 bin 190 köyümüzde yıkıma yol açtı. Depremin ülkemizde ve bölgede ağır kış şartlarında yaşanması işleri daha da güçleştirildi.”

“Şehirlerdeki kamu personeli ile acil müdahale ekipleri süratle toparlanarak milletimizin yardımına koştular. AFAD’ın koordinasyonunda 81 vilayetin tamamındaki kamu gücünü saatler içinde harekete geçirdik.”

“Bakanlarımız sabah 09.00’dan itibaren deprem sahasında koordinasyonu üstlendiler. Her şehrimize en az 1 bakanımızı daimi olarak görevlendirdik. Tüm bakanlarımız kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili eksiklikleri tespit edip, milletimizin acılarını paylaştılar.”

“Engellere teslim olmadık”

”Yıkım öylesine büyüktü ki çalışmanın ilk saatlerinde arzu ettiğimiz etkinliğe ulaşamadık. Şartların önümüze çıkardığı engellere elbette ki teslim olmadık. AFAD koordinasyonunda 81 vilayetin tamamının kamu gücünü saatler içinde harekete geçirdik.”

“Kısa sürede düzeni sağladık”

“Depremden kısa bir süre sonra düzeni sağladık. Önceliğimizi arama-kurtarma çalışmalarına verdik. Depremin yol açtığı geniş yıkım geride kalan insanlarımızın hayatını da zorlaştırdı. Kullanılamaz hale gelen bina sayısı 230 bini buluyor.”

“Dünyada örneği olmayan şekilde neredeyse depremin 10. gününde arama kurtarma çalışmalarının çoğunu tamamlamayı başardık”

“Ekiplerimiz yıkıntılar altındaki son canlı insanımızı çıkarabilmek için günlerce durup dinlenmeden çalıştı, çabaladı. Sonuçta dünyada örneği olmayan şekilde neredeyse depremin 10. gününde arama kurtarma çalışmalarının çoğunu tamamlamayı başardık.”

“Amacımız 2 aya kadar 100 bin konteynır kurmak”

“Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 230 bini, buralardaki bağımsız bölüm sayısı da 645 bini buluyor. Amacımız, 2 aya kadar 100 bin konteyner kurarak, yarım milyon depremzedeyi daha iyi şartlarda barınabilecekleri bu alanlara taşımaktır.”

“İşletmelerin KOSGEB’e olan 2023 borçlarını siliyoruz”

“Deprem bölgesinde bugüne kadar 6 bin geçici ticarethane kurarak esnafımızın hizmetine verdik. Ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz. Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 borçlarını, felakette hayatını kaybeden işletmecilerimizin ise tüm borçlarını siliyoruz.”

“Bugüne kadar 1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık.”

- Advertisment -