Ana SayfaHaberlerİsrail, büyükelçisi ve elçilik çalışanlarını “güvenlik” gerekçesiyle Türkiye’den çekti

İsrail, büyükelçisi ve elçilik çalışanlarını “güvenlik” gerekçesiyle Türkiye’den çekti

İsrail, Büyükelçi Irit Lillian da dahil olmak üzere tüm diplomatlarını Perşembe günü Türkiye'den geri çekti. İsrailli kaynaklara göre bunun sebebi iki ülke arasındaki diplomatik kriz değil, güvenlik kaygıları. İsrail elçiliği ve konsolosluğu önünde kalabalık gösteriler olmuştu. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Salı günü İsrailli yolcuları hedef alınabilecekleri endişesiyle Türkiye'ye seyahat etmemeleri için uyarmıştı.

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun haberine göre İsrail kaynakları, İsrailli elçilik çalışanlarının Perşembe günü iki ülke arasındaki diplomatik kriz nedeniyle değil, güvenlik kaygıları nedeniyle ülkeyi terk ettiklerini söyledi.

Bir kaynak İsrail MGK’sının diplomatları sıradan İsrail vatandaşlarından ayırmadığını ve tüm İsraillilere ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunduğunu söyledi.

MEE yorum için İsrail dışişleri bakanlığına ulaştı ancak bu talep reddedildi.

Son günlerde İstanbul ve Ankara’yı etkisi altına alan gösteriler, 2,3 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze’ye yönelik 13 gün süren cezalandırıcı hava saldırılarının ardından İsrail’in her iki şehirdeki temsilciliklerinin önünde düzenlenen mitinglerle devam etmişti. Mitinglere katılanlara polis biber gazı kullanmıştı.

İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, 2011 yılında, İsrail’in 2010 yılında Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve dokuz Türk vatandaşının ölümüne neden olan baskınla ilgili BM raporunun ardından Türkiye’nin İsrail büyükelçisini sınır dışı etmesiyle bozulmuştu.

Aradaki gerginlik 2016 yılında tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması ve her iki ülkenin de büyükelçi göndermesiyle giderildi.

Gerilim 2018 yılında İsrail güçlerinin Gazze’deki Büyük Dönüş Yürüyüşü protestolarına katılan çok sayıda Filistinliyi öldürmesiyle yeniden tırmandı. Protestocular, mültecilerin geri dönüş hakkının uygulanmasını ve Gazze’ye yönelik felç edici kuşatmanın sona erdirilmesini talep ediyordu.

- Advertisment -