Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan’ın yapay zeka sesiyle SPK Başkanı’na dolandırıcılık girişimi: “Suriye’ye operasyon için 1...

Erdoğan’ın yapay zeka sesiyle SPK Başkanı’na dolandırıcılık girişimi: “Suriye’ye operasyon için 1 milyon dolar gönder”

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Mehmet Metin Hülagü’nün oğlu Fatih Emre Hülagü, yapay zeka yardımıyla Erdoğan’ın sesini taklit ederek dolandırıcılık girişiminde bulunduğunun ortaya çıkması üzerine tutuklanmıştı. Fatih Emre Hülagü, SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ü arayarak Erdoğan’ın yapay zekayla benzetilmiş sesini kullanarak 1 milyon dolar kripto para talep etmiş: “Suriye'de bir operasyon için para gönderilmesi lazım. Bunu kripto ile gönderelim. Ya Ömer bugün bu işi halletmemiz lazım. Bunun neyini anlamıyorsunuz, al bunu hattan.”

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Mehmet Metin Hülagü’nün oğlu Fatih Emre Hülagü’nün yapay zekâ yardımıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesini taklit ederek birçok kişiden para istediği ortaya çıkmıştı. Fatih Emre Hülagü, geçtiğimiz 17 Ağustos’ta “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla tutuklandı.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; Fatih Emre Hülagü kendisini “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç” olarak tanıttı.

Savcılık, aranan kişileri tek tek ifadeye çağırdı. Mağdur sıfatıyla 2 Ekim’de ifadesi alınan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, arayan kişinin kendisini Taha diye tanıttığını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın benim ile görüşmek istediğini iletti. Bana, Cumhurbaşkanımızın sesi ile ‘başvurular olduğu, CİMER’den şikâyet geldiği’ şeklinde ifade edildi” diye konuştu.

Fatih Emre Hülagü.

“Suriye’ye bir operasyon için para gönderilmesi lazım”

Gönül, ikinci kez arandığında ise Ali Taha Koç olduğunu düşündüğü kişi ile CİMER şikâyetleri ile ilgili uzun bir görüşme yaptıklarını söyledi. Gönül, aynı gün üçüncü kez arandığını belirterek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın sesi ile bana ‘Ömer bir kripto işi var. Bunu Taha Bey ile görüşün halledin’ dedi. “Taha Bey”, yurt dışında bulunan bir yere kripto olarak para göndermemiz gerektiğini söyledi. Ben de kendisine ‘Olur, pazartesi Külliye’ye gelirim. Olayı size anlatırım’ dedim.”

Ertesi gün saat 17.00 gibi bir kez daha arandığını anlatan Gönül şöyle devam etti:

“Arayan kişi bana, ‘Cumhurbaşkanımıza bağlıyorum’ dedi. Cumhurbaşkanımızın sesi ile bana ‘Bugün saat 20:00’ye kadar Suriye’de bir operasyon için para gönderilmesi lazım. Bunu kripto ile gönderelim’ dedi. ‘Nasıl’ diye sordum. Şaşırdım ve böyle bir şeyin olmayacağını söyledim.”

İbrahim Ömer Gönül.

“Cumhurbaşkanımız çok sinirli”

İfadesinin devamında, aynı gün birkaç kez daha arandığını parayı gönderemeyeceğini söyleyince, kendisini ‘Taha’ olarak tanıtan kişinin “Cumhurbaşkanımız çok sinirli. 1 milyon dolar parayı kripto ile gönderelim” dediğini anlattı. Aranmaya devam edildiğini söyleyen Gönül şunları söyledi:

“Şahıs tekrar aradı. ‘Cumhurbaşkanımıza bağlıyorum’ dedi. Cumhurbaşkanımızın sesi ile ‘Ya Ömer bugün bu işi halletmemiz lazım. Bunun neyini anlamıyorsunuz, al bunu hattan’ dedi. Sonrasında Taha ile konuşmaya başladık.”

Gönül, ifadesinin sonunda ise “Cumhurbaşkanımızın sesini, hitap şeklini tamamen kendisine benzettim. Coin isteyene kadar hiç şüphelenmedim” diye konuştu.

Hacı Sabancı’yı da aramış

İfadesi alınan bir diğer ismin Densa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Sabancı olduğu ortaya çıktı. Sabancı ifadesinde şunları söyledi:

“13 Ağustos 2023 tarihinde 0531 614 52 XX numaralı hattan arandığım doğrudur. Bu aranma neticesinde bulunduğum yerde telefonum iyi çekmemesi sebebi ile aramızda bir görüşme gerçekleşmedi. Zaten herhangi bir görüşme de gerçeklemediği için kim olduğunu da bilmiyorum. Sonrasında şahsı engellemiş olabilirim.”

Aranan bir diğer kişi de Estep Bilişim şirketi sahibi Ferhat Ayarcı oldu. Ailesine ait olan ve satışa çıkardığı arsa ile ilgili aranan Ayarcı’nın, kimlik bilgileri, vatandaşlık numarası ile Almanya’da doğduğu bilgisi dahi kendisi ile paylaşıldı.

- Advertisment -