Ana SayfaHaberler"Elektrik olmazsa bu prematüre bebekler 5 dakika içinde ölür". İsrail ordusu: “Hamas’tan...

“Elektrik olmazsa bu prematüre bebekler 5 dakika içinde ölür”. İsrail ordusu: “Hamas’tan yakıt isteyin”

İsrail'in Gazze'ye yakıt girişine izin vermemesi nedeniyle hastaneler tamamen çökme noktasına geldi. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), yakıtlarının yarın tükeneceği ve bunun ardından hiçbir yardım faaliyetine devam edemeyecekleri uyarısı yaptı. İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki 12 yakıt tankını gösteren bir uydu fotoğrafı UNRWA'ya cevap verdi: "Hamas'a biraz alabilir miyiz diye sorun"

BBC’nin Muhabiri Ruşdi Abualouf’un Gazze’den aktardığına göre, bölgede hastanelerin kritik öneme sahip yakıt rezervlerinin azalması nedeniyle acil servisler dışında tüm bölümler kapatılıyor,

“Hastanedeki diğer bölümlerin çoğu, harcadıkları yakıt miktarını en aza indirmek istedikleri için kapatıldı.

“Sadece hayat kurtarma görevlerine odaklanıyorlar, böylece böbrek diyalizi gibi hayati tedavilere ihtiyaç duyan insanlar hala bunlardan yararlanabiliyor.

“Durum felaket” dedi.

Gazze Şeridinin Mısır sınırında BBC’ye konuşan Norveç Yardım Komitesi’nden Mads Gilbert, meslektaşlarının orada olup bitenlere dair “korkunç bir sahne” tarif ettiklerini söyledi.

“5 bin ila 15 bin sivilin sığındığı, cerrahi bakıma ihtiyaç duyan hastalarla dolup taşan ve birdenbire ışıkların söndüğü bir hastane hayal edin. Bunun ne kadar zor olduğunu tahmin edebileceğinizi düşünüyorum” dedi.

İsrail’in bombalamaları nedeniyle çok sayıda kişinin ciddi şekilde yaralandığını ve durumun stresinin hamile kadınların erken doğum yapmasına neden olduğunu söyledi.

Gilbert, temiz suya ve yiyeceğe sınırlı erişim olduğu için büyük salgınların da kapıda olduğunu belirtti.

Bugün Gazze Şeridi’ne hiç yardım girmedi. Bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi TIR’ların Refah sınır kapısından girebilmek için Mısır tarafında 10 saat bekletildiğini söyledi.

Yardımların yavaş gitmesine dair yöneltilen soruya ABD Başkanı Joe Biden da “yeterince hızlı değil” yanıtını verdi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), yakıtlarının yarın tükeneceği ve bunun ardından hiçbir yardım faaliyetine devam edemeyecekleri uyarısını yaptı.

İsrail ise 7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ardından Gazze Şeridi’ne uyguladığı tam abluka kapsamında, bölgeye yakıt girişine izin vermiyor.

İsrail ordusu da bu gece X’ten yaptığı paylaşımda Gazze Şeridi’nde, Refah sınır kapısının hemen kuzeyinde 12 yakıt tankını gösteren bir uydu fotoğrafı paylaşarak bu tanklarda 500 bin litre yakıt olduğunu iddia etti. İsrail ordusu yakıt çağrısı yapan UNRWA’ya ise “Hamas’a biraz alabilir miyiz diye sorun” yanıtını verdi.

- Advertisment -