Ana SayfaDış Haberİngiltere hükümetinde taşlar yerinden oynadı: İçişleri bakanı görevden alındı, eski başbakan Cameron...

İngiltere hükümetinde taşlar yerinden oynadı: İçişleri bakanı görevden alındı, eski başbakan Cameron dışişleri bakanı oldu

Son dönemde İngiltere’de yapılan Filistin’e destek eylemcilerini hedef göstermesi ve polisi bu eylemleri engellemeye karşı göreve çağırmasıyla gündemde olan İçişleri Bakanı Suella Braverman, Başbakan Rishi Sunak tarafından görevden alındı. Braverman'ın görevden alınmasının kabinede geniş çaplı bir değişimi tetikleyeceği düşünülürken eski başbakan David Cameron dışişleri bakanı, mevcut dışişleri bakanı James Cleverly ise Braverman'ın yerine içişleri bakanı olarak atandı. Liberal Demokratlar'ın lideri erken seçim çağrısında bulundu.

İngiltere’de İçişleri Bakanı Suella Braverman, 9 Kasım’da Times gazetesinde yayımlanan makalesinin ardından görevden alındı. Braverman, makalesinde Filistin yanlısı gösterileri, “nefret yürüyüşleri” olarak nitelendirerek dün yapılan yürüyüşün engellenmesi çağrısında bulunmuş, polisi “çifte standart” uygulamakla suçlayarak, daha önce sağ görüşlü grupların yürüyüşünün yasaklandığını ama Londra polisinin Filistin halkı ile dayanışma yürüyüşlerini “kayırdığını” iddia etmişti.

Braverman’dan ilk açıklama: “Bu görev hayatımın en büyük ayrıcalığıydı, zamanı gelince söyleyecek daha çok şeyim olacak”

BBC’nin haberine göre Rishi Sunak, Braverman’dan yalnızca içişleri bakanlığından değil, hükümetten de ayrılmasını istedi. Kulislere göre Braverman, kendisine teklif edilen daha aşağı bir hükümet görevini kabul etmedi.

Görevden alınmasının ardından yaptığı ilk açıklamada “içişleri bakanı olarak hizmet etmek hayatımın en büyük ayrıcalığıydı” ifadesini kullanan Braverman, “zamanı gelince söyleyecek daha çok şeyim olacak” diye ekledi.

David Cameron Dışişleri Bakanı oldu

Sabah erken saatlerde Dışişleri Bakanı James Cleverly’nin sürpriz biçimde başbakanlık konutuna gelmesi, Braverman’ın yerini alacağına yönelik dedikodulara sebep olmuştu. Başta bu tür bir kararın hükümette daha geniş çaplı bir değişime sebep olacağı için düşük ihtimalli olduğu düşünülse de kısa süre sonra Cleverly’nin içişleri bakanı, eski başbakan David Cameron’ın ise dışişleri bakanı olarak atandığı bildirildi.

Cleverly, yaptığı ilk açıklamada “İçişleri Bakanı olarak atanmak bir onurdur. Hedef belli. Benim işim bu ülkedeki insanları güvende tutmak” ifadesini kullandı.

Cameron milletvekili olmadan nasıl bakan olacak?

İngiliz basınında David Cameron’ın milletvekili olmadan nasıl bakan olacağı da konuşuluyor. Acil durumlarda milletvekili olmayan bir kişi, Birleşik Krallık Parlamentosunun üst meclisi olan Lordlar Kamarası’nda yemin ederek bakanlık görevine başlayabiliyor.

Geçmişte de 1963-1964 yılları arasında başbakanlık görevini üstlenen Muhafazakar siyasetçi Alec Douglas-Home, 1970-1974 yılları arasında Ted Heath’ın kabinesinde dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı. Ancak Douglas-Home, dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde milletvekiliydi.

Dahası Cameron, Lordlar Kamarası üyesi ilk dışişleri bakanı da olmayacak. Lord Carrington, 1979-1982 yılları arasında Thatcher hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

2010 yılında 43 yaşına başbakan olan Cameron 1812’den bu yana başbakanlık koltuğuna oturan en genç kişiydi. Altı yıl görevde kalan Cameron, döneminde Brexit referandumunun yapılmasıyla tanınıyor. Brexit sürecinde AB’de kalma kampanyasını destekleyen Cameron, referandum kaybedilince istifa etmişti. Cameron, 2015 yılında tek başına iktidara gelene kadar Liberal Demokratlar’la hükümet kurdu.

Liberal Demokrat’ın lideri: “Braverman’ı bu kadar uzun süre görevde tutan, başbakanın katıksız korkaklığıydı”

Muhalefetteki Liberal Demokratlar’ın lideri Ed Davey, Braverman’ı bu kadar uzun süre görevde tuttuğu için Başbakan Sunak’ı eleştirdi:

“Suella Braverman asla içişleri bakanı olmaya uygun değildi. Rishi Sunak bunu biliyordu ve yine de onu atadı.

“Onu bu kadar uzun süre görevde tutan, başbakanın katıksız korkaklığıydı.

“Hepimizi bu sefaletten kurtarmaları ve hemen genel seçim çağrısı yapmaları gerekiyor.”

Sağlık Bakanı Neil O’Brien’ın ve Eğitim Bakanlığı altında okullardan sorumlu bakan Nick Gibb’in de hükümetten ayrılması istendi.

Suella Braverman kimdir?

Suella Braverman, 1960’larda Kenya ve Mauritius’tan İngiltere’ye göç eden, her ikisi de Hint kökenli anne ve babanın çocuğu olarak 3 Nisan 1980’de Londra’da doğdu.

Cambridge Üniversitesi’nde hukuk okudu, Fransa’daki Sorbonne Üniversitesi’nde burslu olarak hukuk yüksek lisansını tamamladı.

2018 yılında Başbakan Theresa May tarafından Avrupa Birliği’nden Ayrılıştan Sorumlu devlet bakanı olarak atandı.

İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında gümrük kontrollerinin olmamasını kapsayan Kuzey İrlanda Protokolü’nü protesto etmek için bu görevinden ayrıldı. Şubat 2020 Kabine Değişikliği kapsamında Boris Johnson tarafından İngiltere ve Galler Başsavcısı olarak kabineye girdi.

19 Ekim 2022’de İçişleri Bakanı olarak istifa etti. Bunun nedeninin, kişisel e-posta adresindeki resmi bir belgeyi Parlamento’daki bir meslektaşıyla paylaşarak “bir hata” yaptığını ve bunun Bakanlar Yasasını ihlal ettiğini söyledi.

Kısa bir süre sonra, 25 Ekim 2022’de bu kez Rishi Sunak tarafından kurulan kabinede İçişleri Bakanı olarak yer aldı.

- Advertisment -