Erzincan İliç’te 13 Şubat’ta meydana gelen heyelan sonrasında toprak altında kalan 9 maden işçisini arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen çalışmada konuya ilişkin gözaltına alınan şüpheli sayısı 8’e yükseldi.
Facianın hemen ardından bölgeye çevre illerden AFAD, UMKE ve Kızılay’dan toplam 827 kişilik ekip sevk edildi.
Maden faciası ile ilgili yeni görüntüler de ortaya çıktı:
“Bu toprağı kaldırmak için 400 bin kamyona ihtiyacımız var.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: “10 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bugün bu toprağı kaldırmak için 400 bin kamyona ihtiyacımız var. Böyle bir büyüklükle karşı karşıyayız.”
“Siyanür var mı yok mu bunu söylemek için çok erken”
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, çöken toprağın içerisinde siyanür olup olmadığıyla ilgili şunları söyledi:
“İçinde siyanür var mı yok mu bunu söylemek için çok erken. Onun analizlerinin yapılması lazım. Çünkü siyanür dediğimiz şey, o malzeme içinde kalmıyor. İçindeki altını aldıktan sonra tekrar drenaj sistemleriyle siyanür havuzlarına geri aktarılıyor. Yani o toprakların içinde kalan malzeme çok çok az minimum miktarda kalan bir malzeme oluyor. Bu da malzemenin eskiliğine göre ortamdan uzaklaşıyor ama orada bir karışım söz konusu olduğu için gerekli incelemeleri yapacağız ve bölgede kısa, orta ve uzun vadede ne gibi tedbirler alınması gerektiği konusunda, yani olumsuz etkinin sıfıra indirilmesi için gerek diğer üniversiteler gerek üniversitedeki hocalarımız, gerek Bakanlığımızla bölgede araştırma çalışması yapmak için oraya hareket edeceğiz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise siyanür iddiaları ile ilgili şunları söyledi:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait bir laboratuvar başta olmak üzere hem sahada hem de Ankara’da bir laboratuvarda çevre sulardan ve topraktan alınan numunelerin testleri yapıldı. Dolayısıyla özellikle hem sudan aldığımız hem topraktan aldığımız numunelerle alakalı şu anda hiçbir endişe edeceğimiz süreç söz konusu değildir. Dolayısıyla böyle bir risk şu anda söz konusu değildir.”
Çöpler altın madeni kime ait?
9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 2010 yılından bu yana işletiliyor. Maden sahası Erzincan’ın İliç ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Anagold Madencilik’in büyük ortağı ABD’li SSR Mining. Denver merkezli şirket, Türkiye’deki Çöpler madeni dışında ABD, Kanada ve Arjantin’de de maden sahaları işletiyor.
“Operasyonel sorumluluğumuz yok”
Çöpler Altın Madeni’nin Türk ortağı Çalık Holding: Toprak kayması nedeniyle 9 işçinin toprak altında kaldığı Çöpler Altın Madeni’nin yerli ortağı Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil, “Operasyonel sorumluluğumuz yok, sadece finansal yatırımcıyız”
Şirketin raporlarına göre, Çöpler Madeninden 2019’da 391 bin ons, 2023’te 221 bin ons altın üretildi. 2023’ün ortalama altın fiyatlarıyla bu üretim, 428,7 milyon dolarlık değere denk geliyor.
Şirket, 2023’te toplam 707 bin onsluk altın üretiminin yüzde 31,3’ünü Erzincan’daki Çöpler madeninde üretti.