Ana SayfaDış Haber“CIA, HAMAS’ın ateşkes teklifini inceliyor”

“CIA, HAMAS’ın ateşkes teklifini inceliyor”

Katar merkezli Middle East Eye'a konuşan Mısır İstihbaratı’ndan üç yetkili, Hamas’ın kabul ettiği ateşkes teklifinin CIA tarafından incelendiğini iddia etti. Geçen hafta CNN, Mısırlı bir istihbarat yetkilisinin teklifin şartlarını "sessizce değiştirdiğini", müzakerecileri şaşırttığını ve İsrail'in anlaşmayı reddetmesine yol açtığını öne sürmüştü.

Katar merkezli Middle East Eye’a konuşan Mısır İstihbaratı’ndan üç yetkili, Hamas’ın kabul ettiği ateşkes teklifinin CIA tarafından incelendiğini iddia etti.  Geçen hafta CNN, Mısırlı bir istihbarat yetkilisinin teklifin şartlarını “sessizce değiştirdiğini”, müzakerecileri şaşırttığını ve İsrail’in anlaşmayı reddetmesine yol açtığını öne sürmüştü.

İddiaya göre Hamas’ın 6 Mayıs’ta onayladığı ateşkes şartları ile Katar ve ABD heyetinin  İsrail’e sunduğu tekliften farklıydı. Kaynaklar, değişikliklerin Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed Abdulhalık tarafından yapıldığını aktardı. Mısırlı kaynaklar CIA Direktörü Burns ise bu müdahaleden dolayı kızgın olduğu iddia etti.

Abdulhalık ve Heniyye

Ancak üç Mısırlı istihbarat kaynağı MEE’ye, Burns’ün taslağı İsrail’e gönderilmeden önce inceleyen birkaç arabulucu arasında yer aldığını aktardı.

Filistinli müzakereciler “sürdürülebilir sakinlik” ifadesinin tanımındaki belirsizliğe karşı çıkıyorlar. Görüşmeler bu sebeple ilerleyemiyor. Kaynaklar, Hamas’ın taleplerinin İsrail’e gönderilen taslakta yer aldığını söyledi.

Mısır istihbarat kaynakları Hamas, öneriyi kabul ettiğini önceden duyurarak anlaşmayı reddeden tarafın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğunu kamuoyuna göstermiş oldu. Böylece İsrail üzerindeki uluslararası baskı artmış oldu.

Hamas’ın kabul ettiği ateşkes önerisi altı haftalık üç aşamadan oluşuyordu ve kalıcı bir ateşkese, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesine ve kuşatmanın sona ermesine yol açacaktı. 

Ayrıca, daha sonraki bir aşamada üzerinde anlaşmaya varılacak sayıda Filistinli tutuklu karşılığında Gazze’de tutulan tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılması da ateşkes anlaşması taslağında yer alıyordu.

Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Ahmed Abdulhalık ve Hamas’ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar

Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Abdulhalık teşkilatın Filistin birimindeki en yetkin isim. Abdulhalık Filistinli örgütlerle geliştirdiği yakın ilişkilerle tanınıyor.

2011 yılında Filistinli mahkumların İsrail askeri Gilad Şalit ile takas edilmesini öngören bir anlaşma üzerinde çalışan ana arabuluculardan biri olarak öne çıktı.

- Advertisment -