Ana SayfaHaberler17-25’in kilit ismini serbest bırakan hakim, Çağlayan’a atandı. Yargıtay üyesi Uçar: “İncelenirse...

17-25’in kilit ismini serbest bırakan hakim, Çağlayan’a atandı. Yargıtay üyesi Uçar: “İncelenirse kimin refere ettiğini öğrenirsiniz”

“Yargıda rüşvet çarkı” mektubuyla gündeme gelen eski İstanbul Anadolu Başsavcısı ve Yargıtay üyesi İsmail Uçar, 17-25 Aralık operasyonlarının İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun’u 2015’te serbest bırakan hakimin Çağlayan Adliyesi’ne atandığını duyurdu: “İncelenirse bu adamı kimin refere ettiğini çok rahat öğrenirsiniz. Belki bütün suçlar affedilebilir ama devlete ihanet asla affedilmemeli.” 2015’te serbest kalan Tosun, o zamandan bu yana firari.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gönderdiği 6 Ekim 2023 tarihli şikayet mektubuyla, yargı içinde rüşvet iddialarını gündeme getiren eski Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda ‘ihanet’ vurgusu yaptı.

Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre; 2023 yılının son günlerinde Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden alınarak Yargıtay üyeliğine atanan Uçar, yaptığı paylaşımda, FETÖ kapsamında aranan ve 9 yıldır firari olan eski İstanbul emniyet müdür yardımcısı Hamza Tosun’u serbest bırakan hakimin Çağlayan Adliyesi’ne atandığını belirtti.

2015’te yakalandı, serbest bırakıldı

17-25 Aralık operasyonlarını yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu olan Hamza Tosun’un, 2015 yılında gözaltına alındıktan sonra tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildiğini hatırlatan Uçar, sulh ceza hakiminin tartışmalı bir karar verdiğini söyledi.

17-25 Aralık operasyonlarını yapan polislere yönelik soruşturmalar kapsamında, Gümüşhane’de gözaltına alınıp İstanbul’a getirilen Tosun, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçunu işlediği iddiasıyla ve tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Nöbetçi sulh ceza hakimi, sorgusunun ardından Tosun’u serbest bıraktı. Ancak Tosun’un emrinde olan polis şefleri bugün hâlâ cezaevinde.

“İncelenirse bu adamı kimin refere ettiğini öğrenirsiniz”

Tosun’un serbest bırakılmasına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti, bu itiraz kabul edildi. Ancak Tosun bulunamadı; aradan geçen 9 yılda hâlâ firari. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda o hakimin ismini vermeyen Uçar, şunları yazdı:

“Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun değerli üyelerini tenzih ediyorum, ama değerli başkan ve üyelerim, incelenirse bu adamı kimin refere ettiğini çok rahat öğrenirsiniz. Belki bütün suçlar affedilebilir ama devlete ihanet asla affedilmemeli.”

Çağlayan’da ağır ceza mahkemesi başkanlığına atandı

Gazete Duvar’ın yargı kulislerinden edindiği bilgilere göre, Uçar’ın dikkat çektiği hakimin, geçen hafta yayımlanan Adli ve İdari Yargı Kararnamesi’nde, Çağlayan Adliyesi’nde ağır ceza mahkemesi başkanı olarak görevlendirilen F.K. olduğu belirtiliyor.

Hamza Tosun’u serbest bıraktıktan sonra bölge adliye mahkemesinde görevlendirilen F.K., daha sonra yayımlanan kararnamelerle Çağlayan Adliyesi’ne geri döndü. F.K. artık Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ağır ceza mahkemesi başkanı olarak görev yapacak.

25 Aralık operasyonunu Uçar bitirmişti

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı iken HSK’ya yazdığı şikayet mektubuyla ülke gündemine oturan İsmail Uçar, kamuoyunda ilk olarak FETÖ’nün 17-25 Aralık operasyonları sonrasında tanınmıştı.

Uçar, 25 Temmuz 2014’te o dönem kendisi gibi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görev yapan İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu ile birlikte, 25 Aralık dosyasına takipsizlik kararı veren üç savcıdan biriydi.

- Advertisment -