Ana SayfaHaberlerDünyaMehmet Şimşek: “AB ile ayrışmayı göze alamayız, BRICS veya G20 diyalog platformlarıdır”

Mehmet Şimşek: “AB ile ayrışmayı göze alamayız, BRICS veya G20 diyalog platformlarıdır”

Chatham House’da Türkiye'nin BRICS üyeliğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: BRICS veya G20 diyalog platformlarıdır, yani Avrupa Birliği gibi değil. AB ile 218 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var, ayrışmayı göze alamayız.

Londra’da Chatham House toplantısında yatırımcılarla buluşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine ve dış politikasına ilişkin açıklamalar yaptı.

Şimşek, Türkiye’nin neden BRICS’e üye olmadığına ilişkin gelen bir soruyu, Türkiye’nin ana ortağının Avrupa Birliği (AB) olduğu ve AB’den ayrılamayacağı söyleyerek yanıtladı.

Şimşek şöyle konuştu:

“Tarihsel olarak, Batı’ya doğru bir yönelimimiz var. Avrupa Konseyi üyesiyiz, NATO üyesiyiz, açıkça AB üyeliğine adayız. Dolayısıyla Türkiye’nin Batı’ya doğru yürüyüşü yeni bir şey değil, aslında üç asırlık bir geçmişi var. Avrupalı ​​dostlarımız ve komşularımızla yaptığımız savaşlarda bile, Batı’ya yönelim temel motivasyondu. Şunu söylemeye çalışıyorum; Batı’da Türkiye’nin çıkarlarına daha iyi hizmet eden kural tabanlı bir sistem görüyoruz. Ancak BRICS veya G20, bunların hepsi diyalog platformları. Yani Avrupa Birliği gibi değil. Bu aşamada söyleyebileceğim tek şey, Avrupa Birliği ile olan ilişkimizi takdir ettiğimizdir. AB ile 218 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Ticaret, yatırım ve turizm açısından AB, temel ortağımız olmaya devam ediyor. Bu nedenle ayrışmayı göze alamayız.”

- Advertisment -