Ana SayfaHaberlerMaduro “yüzde 51 ile kazandım”, muhalefet “yüzde 70 ile biz kazandık” diyor....

Maduro “yüzde 51 ile kazandım”, muhalefet “yüzde 70 ile biz kazandık” diyor. AK Parti milletvekili: Şeffaf bir seçim oldu

Venezuela Seçim Konseyi, muhalefetin gün boyu itiraz ettiği seçimleri Devlet Başkanı Maduro’nun %51,2 ile kazandığı açıkladı. Muhalefet seçimi kendilerinin %70 ile kazandıklarını iddia ederek orduya çağrıda bulundu. Seçim gözlemcisi olarak Venezuela’da olan AK Parti Milletvekili Serkan Bayram: “Sandıklarda oy kullanma usulü, nizamı, şeffaf şekilde gerçekleştiriliyor.”

Venezuela’da yapılan devlet başkanlığı seçiminde Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Elvis Amoroso, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yüzde 51,2 ile yeniden seçildiğini açıkladı.

Açıklanan resmi sonuçlara göre muhalif lider Edmundo Gonzalez oyların yüzde 44,2’sini aldı.

Sandığa katılım oranı ise %59 olarak açıklandı.

Arjantin ve Şili seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıkladı.

Muhalefet sonuçları tanımadı, orduya çağrı yaptı

Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez, seçim sonuçlarını reddettiklerini söyledi.

Muhalefet lideri Maria Corina Machado de seçimleri yüzde 70 ile kazandıklarını iddia etti. Machado, “Tüm dünyaya ilan etmek istiyoruz, Edmundo Gonzalez, ülkenin seçilmiş yeni devlet başkanıdır. Kazandığımızı herkes biliyor. CNE’nin bu sonuçları nereden edindiğini bilmiyoruz” dedi.

Venezuela seçimlerini takip eden İmdat Öner, muhalefetin orduya devreye girmesi için çağrı yaptığını söyledi.

Venezula seçimlerinde adayların fotoğrafı, kendisini aday gösteren parti sayısı kadar yer alıyor ancak bu seçim pusulasında Maduro’nun fotoğraflarının yan yana ve en üstte yer alması tepkilere yol açmıştı.

Venezuela’da seçimleri, dördü Birleşmiş Milletler’den sınırlı sayıda bağımsız gözlemci denetliyor. 

Avrupa Birliği gözlemcilerinin seçimler sırasında ülkede görev yapmalarına ise izin verilmemişti. Maduro, engel ile ilgili kararı “bağımsız” bir şekilde CNE’nin aldığını söylemişti.

Maduro destekçileri ise başkent Karakas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’in önünde sevinç gösterisinde bulunuyor.

AK Partili gözlemci Bayram: “Şeffaf şekilde gerçekleşti”

Seçimleri gözlemlemek amacıyla Venezuela’ya giden TBMM üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri, Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) Başkanvekili Halil Sert ve Kamu Denetçiliği Kurumu heyeti, başkent Karakas’taki okullarda sandıkları denetledi.

Türkiye-Venezuela Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, Venezuela’daki devlet başkanı seçiminin “şeffaf” şekilde gerçekleştirildiğini söyledi:

 “Oy kullanma işleminin başlamasının ardından biz de heyetimizle birlikte sandıkları ziyaret ettik. Sandıklarda oy kullanma usulü, nizamı, şeffaf şekilde gerçekleştiriliyor. Parmak izi ve kimlik doğrulama sürecine heyet olarak tanıklık ettik.

Gerçekten ciddi bir katılım olduğunu gözlemledik. Muhalefet geçen seçimlerden farklı olarak bu seçimi protesto etmiyor ve katılım gösterdi. Bu anlamda daha farklı bir süreç izleniyor. Venezuela halkına hayırlı olsun.”

Arjantin lideri Maduro: Diktatör Maduro, defol git

Arjantin’in liberteryen devlet başkanı Javier Milei, Maduro’ya “yenilgiyi kabul et” çağrısı yaptı.

Milei X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Diktatör Maduro, defol git!

Venezuelalılar Nicolás Maduro’nun komünist diktatörlüğüne son vermeyi seçti. Veriler muhalefetin ezici bir zaferini gösteriyor ve dünya, muhalefetin yıllar süren sosyalizm, sefalet, çöküş ve ölümün ardından yenilgiyi kabul etmesini bekliyor. Arjantin yeni bir sahtekarlığı kabul etmeyecek ve Silahlı Kuvvetlerin bu sefer demokrasiyi ve halk iradesini savunacağını umuyor.”

- Advertisment -