Ana SayfaHaberlerGündemKınalıada'da bir marketin sahibi, 83 yaşındaki Ermeni vatandaşı darp etti: Irkçı küfürler...

Kınalıada’da bir marketin sahibi, 83 yaşındaki Ermeni vatandaşı darp etti: Irkçı küfürler etti iddiası boykot başlattı

İstanbul Kınalıada’da yaşayan 83 yaşındaki Ermeni kökenli Garo Kaprielyan, bir marketin çalışanlarının saldırısına maruz kaldı. Kaprielyan'ın parmağı kırıldı, yüzünde darp izleri oluştu. Darp sırasında market sahibi ve çalışanların ırkçı küfürler ettiği iddia edildi. Market sahibi bu iddiayı yalanladı. Olayın ardından Türkiye Ermeni Toplumu saldırıyı kınarken, sivil toplum kuruluşları marketi boykot çağrısı yaptı.

İstanbul Kınalıada’da yaşayan Garo Kaprielyan, Seç Market’i sokağa aşırı taşan malları nedeniyle belediyeye şikâyet etti. Market, uyarılara rağmen durumunu düzeltmeyince belediye ceza kesti.

Bu durumdan 83 yaşındaki Garo Kaprielyan’ı sorumlu tutan market sahibi ve çalışanları, Kaprielyan’a saldırdı. Saldırganlar, Kaprielyan’a etnik kimliği üzerinden hakaretler etti

Kaprielyan’ın parmağı kırıldı, yüzünden yaralandı.

Türkiye Ermeni Toplumu saldırıyı kınadı:

“Türkiye Ermeni Toplumu Kurumları önceki dönem yöneticilerinden, son zamanlarda da Tet Ajanda Şahnur Kazancı programlarında yorumculuk yapan Garo Kaprielyan ikamet ettiği Kınalıada’da üzüntü verici bir saldırıya maruz kalmıştır.Elinde ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izlerine rastlanan Kaprielyan’a Kınalıada’da bulunan bir market çalışanlarının saldırdığı öğrenildi. Saldırı sırasında market yetkililerinin etnik kimliği konu alarak yaptıkları çirkin söylemler büyük tepkiye yol açtı. Akşam saatlerinde bu saldırıyı öğrenen ada halkının markete karşı büyük tepki gösterip boykot edecekleri öğrenildi. Değerli büyüğümüz Garo Kaprielyan’a ve kıymetli ailesine geçmiş olsun dileklerimizi sunarız”

Agos Gazetesi’ne konuşan mağdur Garo Kaprielyan, olayı şöyle anlattı:

“Daha önceki yıllarda bir sorun yaşamamıştık ama iki yıldır bunlardan çok rahatsızız. Ben alışveriş yapmayı kestim.  Sokağa giderek yayıldılar. Kaldırımları, apartman önünü işgal ettiler. Gece saat 12’lere kadar gürültü patırtılar geliyor. Personelin patırtısı bitmiyor. Daha önce şikayetçi olmuştuk. Marketin işgal ettiği alanlar için video ve fotoğraflar çektim. O esnada marketin bir çalışanı saldırmaya çalıştı, diğer personel araya girdi. Ondan sonra apartman kapısından içeri gireceğim sırada saldırıya uğradım.”

Saldırının ardından Kınalıada Karakolu’nda işlem yapıldığını ve olayın savcılığa intikal edeceğini belirten Garo Kaprielyan, parmağının kırıldığını ve yüzünde darp izleri olduğunu ifade etti. Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, olay sonrası Kaprielyan’ı Kınalıada’daki evinde ziyaret etti. Kaprielyan ve ailesi, saldırının ayrıntılarını Patrik Maşalyan’a aktardılar. Maşalyan, olayın üzüntü verici olduğunu vurguladı. Kaprielyan ve ailesi ise saldırının farklı çevrelerde yarattığı tepkinin kendilerine teselli verdiğini dile getirdiler.

Ziyaretin sonunda Patrik Maşalyan ve beraberindeki ruhaniler, geçmiş olsun dileklerini ileterek Patrikhane’nin Kaprielyan’ın yanında olduğunu belirttiler. Olay büyük tepki çekerken, sivil toplum kuruluşları da saldırıyı protesto etti. Heybeliada Mahalle Meclisi girişimi, X hesabından şu paylaşımı yaptı:


“Garo Kaprielyan’a saldıran Kınalıada #SeçMarket’i boykot ediyoruz!
Market çalışanları, yaptıkları işgal nedeniyle onları uyaran Garo Kaprielyan’a ırkçı ve cinsiyetçi küfürlerle saldırarak onu darp etmişler.
Yalnız değilsiniz Garo Kaprielyan!”

Seç Market’ten açıklama

Öte yandan Seç Market sahibi Erdal Şara, Agos ile temasa geçerek Kaprielyan’a ayrımcı küfretmediklerini, Ermenilere yönelik düşmanlık besleyecek bir zihniyette olmadıklarını söyledi.

Uzun yıllardır Kaprielyan’ın kendilerini sürekli belediyeye şikayet ettiğini belirten Şara, olay günü Kaprielyan’ın karşı kaldırımdaki markete ait görüntüleri kaydettiğini, olayın gerginleşmesi üzerine Kaprielyan’ın yanına gittiğini, onu  itekleyerek hata ettiğini ancak düşmesine sebep olacak şekilde itmediğini, Kapriyelyan’ın iki elinde poşet olduğu için yüzüstü düştüğünü öne sürdü. Erdal Şara Kaprielyan’a uzun süredir bu konuyu gündemde tuttuğu için kızgın olduğunu, “S.. git başımıza bela olma” dediğini söyledi ve “Onu itekleyerek hata ettim” dedi. 

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat da saldırıyı kınadı:

“Dün Kınalıada’da yaşanan üzücü hadiseyi tasvip etmemiz mümkün değildir, kınıyorum. Söz konusu her ne olursa olsun tartışmaların neticesi fiziki şiddete dönmemelidir.”

- Advertisment -