Ana SayfaDış HaberÇEVİRİ | Bernie Sanders: Demokratlar ilerici bir ekonomik gündemle seçime girmeli, Amerika...

ÇEVİRİ | Bernie Sanders: Demokratlar ilerici bir ekonomik gündemle seçime girmeli, Amerika buna hazır

2024'teki başkanlık seçimlerini takip eden Amerikalılar, siyasetin içinden gelenlerin ve kurumsal medyanın "siyaset oyunu"nu görecek, duyacak ve okuyacaklar. Anketleri, adayların ne kadar para topladıklarını, milyarder "bağışçıların" neler talep ettiklerini öğrenecekler. Ancak, tüm siyasi dedikoduların ortasında, Amerikalıların bir türlü rastlayamayacağı önemli bir tartışma konusu var: Maaşlı çalışanların %60’ının, yani bu ülkenin işçi sınıfını yüzleşmek zorunda olduğu büyük ekonomik kriz. Duymayacağınız bir başka şey de, tarihin en zengin ülkesinde neden bu kadar az kişi çok şeye sahipken bu kadar çok kişinin çok az şeye sahip olduğu gerçeğidir. Çalışan ailelerin ihtiyaçlarına hitap eden bir ekonomik gündem üzerine kampanya yürütmek, Kamala Harris ve Demokratlar için Kasım ayında kazandıracak bir formül olacak.

Adeta kurumsal bir egemenlikle yönetilen Amerikan siyasi sistemimizin en sıra dışı yönlerinden biri, nüfusumuzun çoğunluğunu oluşturan işçi sınıfının ihtiyaçlarının siyasi ve medya elitleri tarafından sistematik olarak göz ardı edilme biçimidir.

2024’teki başkanlık seçimlerini ve ABD Senatosu ile ABD Meclisi’nin idaresi için yürütülen hayati önemdeki kampanyaları takip eden Amerikalılar, siyasetin içinden gelenlerin ve kurumsal medyanın “siyaset oyunu”nu görecek, duyacak ve okuyacaklardır.

Anketleri, adayların ne kadar para topladıklarını, milyarder “bağışçıların” neler talep ettiklerini, başkan yardımcısı adayının kim olabileceğini ve elbette adayların beş yıl önce söyledikleri ya da yaptıkları aptalca şeyleri öğrenecekler. Ya da 10 yıl önce, ya da 20 yıl önceki…

Ancak, televizyon ve gazetelerdeki tüm siyasi dedikoduların ortasında, Amerikalıların bir türlü rastlayamayacağı önemli bir tartışma konusu var: Maaşlı çalışanların %60’ının, yani bu ülkenin işçi sınıfını yüzleşmek zorunda olduğu büyük ekonomik kriz. Duymayacağınız bir başka şey de, tarihin en zengin ülkesinde neden bu kadar az kişi çok şeye sahipken bu kadar çok kişinin çok az şeye sahip olduğu gerçeğidir. On milyonlarca Amerikalının her gün yaşadığı acı, stres, endişe hakkında ya da hükümet kararlarının bu insanların yaşamlarını nasıl iyileştirebileceği hakkında da hiçbir şey duymayacaksınız.

Halkımızın çoğunluğunun karşı karşıya olduğu en önemli kaygıları görmezden gelen bir siyasi sistemle mücadele etmek amacıyla, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania ve Wisconsin gibi mücadelenin yoğun olduğu eyaletlerde bir anket yaptırdım.

Ankette oldukça basit sorular soruldu: Sizin ve ailelerinizin başlıca kaygıları nelerdir? Hükümetin bu konuda ne yapmasını istersiniz?

Anketin sonuçları pek de şaşırtıcı değildi ve yıllardır yapılan diğer anketlerden çok az farkı vardı.

Uzun lafın kısası anketler büyük gelir ve servet eşitsizliği, benzeri görülmemiş kurumsal açgözlülük, başarısız bir sağlık sistemi, son derece adaletsiz bir vergi sistemi, aşırı derecede yüksek çocuk yoksulluğu oranları ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan çok sayıda yaşlı varken, Amerikan halkının, çalışan ailelerin uzun süredir devam eden ihtiyaçlarını karşılayacak güçlü bir hükümet eylemi talep ettiğini göstermektedir.

Başka bir deyişle, ilerici ekonomik önerilerin sadece Demokratlar arasında değil, bağımsızlar, Cumhuriyetçiler ve hatta en ateşli Trump destekçileri arasında da son derece popüler olduğu anlaşılıyor.

Anketin en önemli bulgularından biri, temel ekonomik konularda, seçmenlerin büyük oranda, zenginlerin işçi sınıfıyla aynı düzeyde vergi ödemesini sağlayacak sosyal güvenlik yardımlarının genişletilmesinden yana olan bir adaya oy verme olasılığının çok yüksek olmasıdır.

İnsanlar medicare’in göz sağlığı, diş sağlığı ve işitme ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinden yana olan, Amerikalıların Avrupa ya da Kanada’da ödediklerinden daha fazlasını ödememelerini güvence altına alarak reçeteli ilaçların maliyetini yarıya indirmekten ve adil bir şekilde paylarını ödemeleri için zenginlerden ve çok uluslu şirketlerden alınan vergilerin artırılmasından yana olan bir adayı güçlü bir şekilde destekliyorlar.

Başka bir deyişle: Çalışan ailelerin ihtiyaçlarına hitap eden bir ekonomik gündem üzerine kampanya yürütmek, Kamala Harris ve Demokratlar için Kasım ayında kazandıracak bir formül olacak. Gerçekten de bu formül Harris’e Demokrat bir Senato ve Meclis’te zafer kazandırabilir. Ayrıca Franklin Roosevelt’in Yeni Düzen ve Joe Biden’ın Daha İyisini İnşa Et programının en iyi şekilde uygulanmasına da olanak sağlayabilir.

Aslında, ister Beyaz Saray’a ister belediye meclisi üyeliğine aday olsun, çalışan aileleri destekleyen politikaları savunmak yalnızca doğru olanı yapmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda iyi siyaset yapmak anlamına da geliyor.

Genelde adayların anketleri dikkate almaları yönünde bir söylemim olmamıştır. Ancak bu örnekte Demokratlar tam da anketlerin gösterdiği şeyi yapmalı.

İşte bazı önemli sonuçlar. Anketin tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Eyalet seçmenlerinin destekledikleri bir adaya oy verme olasılığı daha yüksek. Anketteki oranlar şöyle:

Medicare’in diş sağlığı, göz sağlığı ve işitme giderlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda;

%77 Toplam oylarda

%73 Bağımsızlarda

%69 Cumhuriyetçiler

%67 Trump seçmenleri

Amerikalıların Avrupa veya Kanada’da ödediklerinden daha fazlasını ödememelerini sağlayarak reçeteli ilaçların maliyetini yarıya indirmek konusunda;

%75 Toplam oylarda

%68 Bağımsızlarda

%68 Cumhuriyetçiler

%65 Trump seçmenleri

Zenginlerin işçi sınıfıyla aynı vergi oranını ödemesini sağlayarak sosyal güvenlik yardımlarını genişletmek konusunda;

%72 Toplam oylarda

%72 Bağımsızlarda

%56 Cumhuriyetçiler

%56 Trump seçmenleri

Zenginlerin ve büyük şirketlerin adil vergi paylarını ödemelerini sağlamak konusunda;

%70 Toplam oylarda

%68 Bağımsızlarda

%54 Cumhuriyetçiler

%53 Trump seçmenleri

Kira artışlarına bir üst sınır getirilmesi konusunda;

%63 Toplam oylarda

%57 Bağımsızlarda

%46 Cumhuriyetçiler

% 46 Trump seçmenleri

Tüm Amerika’ya sağlık hizmetini garanti eden ve Medicare tek sağlık sistemi olarak uygulanması konusunda;

%62 Toplam oylarda

%62 Bağımsızlarda

%39 Cumhuriyetçiler

%39 Trump seçmenleri

Tüm medikal borçların silinmesi konusunda;

%62 Toplam oylarda

%59 Bağımsızlarda

%43 Cumhuriyetçiler

%42 Trump seçmenleri

En az 2 milyon adet uygun fiyatlı konut inşa edilmesi konusunda;

%59 Toplam oylarda

%57 Bağımsızlarda

%38 Cumhuriyetçiler

%42 Trump seçmenleri

Çocuk vergi kredilerinin yeniden tesis edilmesi konusunda;

%58 Toplam oylarda

%55 Bağımsızlarda

%43 Cumhuriyetçiler

%43 Trump seçmenleri

Ailelerin çocuk bakımı için harcadıkları paranın toplam gelirlerinin %7’si ile sınırlandırılması konusunda;

 %54 Toplam oylarda

 %49 Bağımsızlarda

 %37 Cumhuriyetçiler

 %37 Trump seçmenleri

Asgari ücretin saat başına 17 dolara yükseltilmesi konusunda;

 %51 Toplam oylarda

 %49 Bağımsızlarda

 %47 Cumhuriyetçiler

 %42 Trump seçmenleri

Devlet kolejleri ve üniversitelerinin harçsız hale getirilmesi konusunda;

 %50 Toplam oylarda

 %51 Bağımsızlarda

 %25 Cumhuriyetçiler

 %25 Trump seçmenleri

Sendikalara katılımı kolaylaştıracak yasanın kabulü konusunda;

 %48 Toplam oylarda

 %41 Bağımsızlarda

 %29 Cumhuriyetçiler

 %28 Trump seçmenleri

Çeviri: Hasan Ayer.

Kaynak: https://www.theguardian.com/commentisfree/article/2024/aug/05/bernie-sanders-election-democrats.

- Advertisment -