Ana SayfaDış Haberİsrail’in “troll” dışişleri bakanı Katz’ın yeni hedefi, Filistin’i tanıyan Norveç: “Bize saldıranlar...

İsrail’in “troll” dışişleri bakanı Katz’ın yeni hedefi, Filistin’i tanıyan Norveç: “Bize saldıranlar bedel ödeyecek”

Filistin’e aktarılan fonların Ramallah’a transferinde arabuluculuk yapan Norveç’e rest çeken İsrail Dışişleri Bakanı Katz “bize saldıranlar bedel ödeyecek” dedi ve Oslo’nun arabuluculuk statüsünü iptal etti. Norveç Dışişleri Bakanı Eide: “Bugün alınan kararın Netanyahu hükümeti ile ilişkilerimiz açısından sonuçları olacaktır. Şimdi Netanyahu hükümetinin yarattığı bu duruma karşılık vermek üzere Norveç'in ne gibi tedbirler alacağını değerlendiriyoruz.”

İsrail, Filistin Yönetimi’ne aktarılan fonların transferinde rol üstlenen Norveç’in arabuluculuk statüsünü iptal etti. İsrail Dışişleri Bakanı Katz “Bize saldıranlar ve bize karşı tek taraflı politika yürütenler bedel ödeyecek” diyerek, Oslo’nun Filistin sorunundaki diplomatik rolünü engelleyeceklerini açıkladı.

Tel Aviv’in bu adımı, Oslo’nun Filistin devletini tanımasına yanıt niteliğinde.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz Norveç’e, Norveç’in Filistin Yönetimi’ndeki temsilcilerinin İsrail’deki diplomatik statülerini iptal ettiğini bildirdi. Katz, “Bize saldıranlar ve bize karşı tek taraflı politika yürütenler bedel ödeyecek” ifadelerini kullandı.

İsrail yönetimi, Oslo’nun Filistin Yönetimi için ayrılan ve 7 Ekim saldırılarının ardından dondurulan fonların transferine aracılık yapması için yapılan anlaşmayı iptal etti.

Yediot Aharonot’un haberine göre, İsrail Kabinesi kısa süre önce gizli tutulan bir karar aldı.

Anlaşma, Norveç’in Mayıs ayında Filistin devletini tanımasına ve Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide’nin İsrail aleyhine yaptığı açıklamalar da dahil olmak üzere mevcut Gazze savaşına ilişkin tutumuna cevap niteliğinde.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz geçen ay Norveçli mevkidaşının İsrail’e resmi ziyaret talebini reddetmişti.

İskandinav ülkesi 18 Şubat’ta Ramallah’a para transferi için aracılık yapmayı kabul etmişti.

İsrail Güvenlik Kabinesi Ocak ayında, Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ne göndermeyi planladığı ve Filistin Yönetimi’ne ulaşan fonların dondurulması kararını onayladı. Bunun yerine Kudüs, parayı saklanması için üçüncü bir tarafa, Norveç’e yönlendirmeye karar verdi.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, ABD’nin desteğini alan kararın, İsrail maliye bakanı tarafından onaylanmadığı sürece Gazze’ye tahsis edilen fonların “hiçbir koşulda” Filistin Yönetimi’ne ulaşmayacağı belirtildi.

İsrail Maliye Bakanlığı normalde vergi ve gümrük vergilerini Filistin Yönetimi adına tahsil ediyor ve bunları aylık olarak kuruluşa aktarıyor. Yediot Ahronot’a göre İsviçre, aracı olarak Norveç’in yerini almaya aday.

“Netanyahu hükümetinin yarattığı bu duruma karşı alacağımız tedbirleri değerlendiriyoruz”

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrailli mevkidaşının söylediklerine şu açıklamayla karşılık verdi:

“Bugün Netanyahu hükümeti tarafından Norveçli diplomatların Filistin’deki çalışmalarını artık kolaylaştırmayacakları konusunda bilgilendirildik. Bu, her şeyden önce Filistin halkına yardım etme kabiliyetimizi etkileyen aşırı bir eylemdir. Netanyahu hükümetinin iki devletli çözüme karşı aktif bir şekilde çalıştığını bir kez daha göstermektedir.

“Norveç her zaman İsrail’in ve İsrail halkının dostu olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Aynı zamanda Norveç, işgale, Gazze’deki savaşın yürütülme biçimine ve bunun Filistinli sivil halka yaşattığı acılara yönelik eleştirilerinde de net olmuştur.

“Bugün alınan kararın Netanyahu hükümeti ile ilişkilerimiz açısından sonuçları olacaktır. Şimdi Netanyahu hükümetinin yarattığı bu duruma karşılık vermek üzere Norveç’in ne gibi tedbirler alacağını değerlendiriyoruz.

“Diplomatik kanalların açık olması ve iyi işlemesi tüm devletler için önemlidir, özellikle de bölgedeki durum şu anda olduğu kadar ciddiyse. Diplomatların çalışmalarını engellemek ciddi bir durumdur.

“Bu karardan bağımsız olarak Norveç’in temel önceliği barış ve Orta Doğu’daki çatışmalara diplomatik bir çözüm bulunması için çalışmaktır.”

Norveç’in Filistin’i tanıma kararı

Norveç, 28 Mayıs’ta Filistin devletini resmen tanıdığı bildirmişti.

İsrail ise Filistin devletini resmen tanıyan İrlanda ve Norveç’teki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Norveç’in de İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı Filistin devletini tanıma kararı almasının ardından Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146’ya yükselmiş oldu.

Norveç, UCM’nin İsrailli yetkilileri yargılama yetkisi olduğu beyanında bulundu

Norveç, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” çıkartılması talebini değerlendiren UCM’nin ilgili ön inceleme dairesine sunduğu yazılı beyanında, mahkemenin Roma Statüsü uyarınca Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Norveç, Oslo Anlaşmalarının UCM’nin Netanyahu ve Galant hakkında verilmesi talep edilen yakalama kararına etkisi olmadığını bildirdi.

Oslo sürecine ev sahipliği yapan ülke olarak, Filistin’in Oslo Anlaşmaları yoluyla yargılama yetkisi ve egemenliğinden feragat etmediğini kaydeden Norveç, Oslo Anlaşmalarında yer alan sınırlamaların sadece Filistin tarafından yapılacak yargılamanın infazına ilişkin olduğunu fakat UCM açısından böyle bir sınırlama söz konusu olmadığını ifade etti.

Beyanında Filistin’i devlet olarak tanıdıklarını ifade eden Norveç, Filistin’in UCM’ye usulüne uygun şekilde “taraf devlet” statüsü kazandığını vurguladı.

- Advertisment -