Ana SayfaDış Haberİsrail'den "Fecr Katliamı": Gazze’de sığınmacılarla dolu okul sabah namazı kılınırken vuruldu: 100’den...

İsrail’den “Fecr Katliamı”: Gazze’de sığınmacılarla dolu okul sabah namazı kılınırken vuruldu: 100’den fazla ölü

Gazze güne katliamla başladı. Gazze Şehri'nin Daraj bölgesinde göç eden Filistinlilerin sığındığı El Tabiin Okulu’nu sabah namazı saatlerinde İsrail füzeleri vurdu. Aralarında çocukların da olduğu 100'den fazla insan hayatını kaybetti.

İsrail’in Gazze’nin Daraj mahallesindeki Tabiin Okulu’na düzenlediği saldırıda 100’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Savaş uçaklarından atılan füzenin okulun avlusunda sabah namazı kılan cemaatin üzerine düşmesi ve şarapnel parçalarının kadın ve çocukların bulunduğu dersliklere saçılması ölü sayısının artmasına neden oldu.

Gazze’deki hükümet medya ofisi saldırıları bir katliam olarak nitelendirdi:

 “İşgal ordusu, yerinden edilmiş sivilleri sabah namazını kılarken doğrudan bombaladı ve bu da şehit sayısının hızla artmasına neden oldu. Katliamın dehşeti ve şehit sayısının çokluğu nedeniyle, sağlık ekipleri, sivil savunma ve yardım ve acil durum ekipleri şu ana kadar tüm şehitlerin cesetlerini çıkaramadı.”

Yerel kaynaklar, cesetlerin saldırı nedeniyle parçalandığını ve çıkan yangın nedeniyle yandığını kaydetti. Sivil savunma ekiplerinin etrafa dağılan ceset parçalarını toplamakta güçlük çektiği belirtildi.

Gazze Hükümeti Medya Ofisi Başkanı İsmail el-Tavabta yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şehri’nin Daraj semtindeki El-Tabiin okuluna düzenlediği saldırıda her biri 907 kg ağırlığında üç bomba kullandığını söyledi.

İsrail ordusu ise Hava Kuvvetlerinin, Tabiin Okulunu Hamas’ın karargah olarak kullandığını iddia ederek saldırıyı üstlendi.

Birçok kurbanın götürüldüğü el-Ehli Arab Hastanesi’ndeki olay yeri hakkında daha fazla ayrıntı ortaya çıkıyor. Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, saldırı sırasında okulun ibadethanesinde öldürülen insanlara ek olarak, bombalardan gelen çevreye saçılan şarapnel parçalarının isabet ettiği yakındaki sınıflarda kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere bir çok sivilin öldürüldüğünü bildiriyor.

Hastaneye getirilen kurbanların çoğu, şarapnel parçaları nedeniyle veya bombardımandan kaynaklanan yangında ciddi şekilde yanmış durumda can verdi. Mahmud, hastane personelinin çok az kaynağı olduğundan yaralıları tedavi etmek için geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmak zorunda kalıyor. Getirilen cesetlerin çoğunun tanınması zor olduğundan, hastanede sevdiklerini arayan yakınlarının onları teşhis etmenin bir yolunu bulmakta zorlandığını da ekliyor.

BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun 60.000 ila 70.000 sivili Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan, zaten yoğun kalabalık olan El Mawasi bölgesine doğru tahliye etmeye zorladığını açıkladı.

El Fetih’den acil uluslararası müdahale çağrısı

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi El Fetih, İsrail ordusunun Gazze Şehri’ndeki Tabiin okuluna düzenlediği ve 100’den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıyı “iğrenç, kanlı bir katliam” olarak nitelendirdi ve bunun “terörizm ve suçun zirvesi”ni temsil ettiğini ifade etti. “Bu katliamları gerçekleştirmek, yaşayan vicdanları titreten kitlesel katliam politikasıyla halkımızı yok etme çabalarını şüpheye yer bırakmayacak şekilde doğruluyor” ifadeleri kullanıldı. Fetih, uluslararası toplumu ve insan hakları örgütlerini “derhal müdahale etmeye ve halkımıza karşı yürütülen sistematik imha savaşını durdurmaya” çağırdı.

Filistin İslami Cihad Hareketi ise yaptığı açıklamada, “İbadet eden cemaati hedef almak tam teşekküllü bir savaş suçudur” dedi ve “Düşman Nazi ordusunun okulları yıkmak için sunduğu bahanelerin, daha önce hastaneleri yıkmak için kullandıkları ve kanıtlanmış olanlarla aynı olduğunu” vurguladı. Açıklamada “İşgalin okulları, yerinden edilmiş sivillerin toplandığı yerleri ve barınma merkezlerini hedef almaya devam etmesi, düşmanın Gazze Şeridi’ndeki halkımıza karşı ABD koruması altında bir soykırım savaşı yürüttüğünün kanıtıdır. Uluslararası mahkemelerin önderlik ettiği uluslararası kuruluşların işgal liderlerini savaş suçlusu olarak ilan etmedeki, tutuklama emri çıkarmadaki ve Siyonist yapıyı boykot etmedeki başarısızlığı, daha fazla katliamın yapılmasına katkıda bulunuyor” ifadeleri kullanıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “İsrail’in okulu bombalaması uluslararası hukukun açık bir ihlali ve sivillerin sistematik olarak hedef alınmasıdır” dedi.

Mısır ve İran: İsrail savaşı sürdürmek istiyor

İran rejiminin lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ofisinden yapılan açıklamada “İsrail rejiminin Gazze’de ibadet edenleri öldürmek ve Haniye’ye suikast düzenlemekteki amacı savaşı sürdürmektir – İsrail rejiminin amacı savaşı sürdürmek ve ateşkes müzakerelerini engellemektir” denildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklamada ise “Mısır, Gazze’nin doğusunda Filistinli mültecilerin barındığı bir okulun bombalanmasını şiddetle kınamaktadır. Bu tür yaygın suçların işlenmeye devam etmesi, İsrail tarafının bu savaşı sona erdirme konusundaki siyasi irade eksikliğinin açık bir kanıtıdır” ifadeleri kullanıldı.

- Advertisment -