Ana SayfaHaberlerABD Hava Kuvvetleri'nde çalışan Türk mühendis, ajan mı?

ABD Hava Kuvvetleri’nde çalışan Türk mühendis, ajan mı?

ABD Savunma Bakanlığı’nda çalışan, Türkiye-ABD çifte vatandaşı, elektrik mühendisi Gökhan Gün, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait “çok gizli” ibareli belgelerle Meksika’ya gitmek üzereyken FBI tarafından gözaltına alındı. ABD savunma sırlarını yasadışı elde etmek ve saklamakla suçlanan Gün, suçlamaları kabul etmedi: “Meksika’ya sadece balık tutmaya gidecektim.” Gün’ün, Virginia’da en az iki tane olmak üzere Miami ve Teksas’ta da evleri olduğu ortaya çıktı.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı sözleşmeli olarak çalışan, Türkiye ve ABD çifte vatandaşı, elektrik mühendisi Gökhan Gün, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait, üzerinde “çok gizli” ibaresi bulunan çok sayıda dokümanla birlikte Meksika’ya gitmek üzereyken FBI görevlilerince gözaltına alındı.

Gökhan Gün’ün, Virginia eyaletinin Falls Church kentindeki evine önceki gün (9 Ağustos’ta) baskın yapan FBI ajanları, Gün’ün Meksika’ya gitmek üzere hazırladığı bavulun içinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait “çok gizli” ibareli belgeler buldu. Güvenlik birimleri, Gökhan Gün’ün, “çok gizli” ibareli 20 farklı belgenin toplam 155 sayfalık çıktılarını alarak evine götürdüğünü tespit etti.

Gökhan Gün’ün Virginia’daki evi. (Foto: Jordan Brown/The Washington Post)

Bir haftada 406 sayfa çıktı almış

Eylül 2023’te ABD Savunma Bakanlığı’nda sözleşmeli olarak, ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı Virginia’nın doğu bölgesindeki bir tesiste çalışmaya başlayan Gökhan Gün, Mayıs ayından bu yana erişimi olan, ancak çıktı alarak eve götürmesi yasak olan belgeleri toplamaya başladı.

Gökhan Gün’ün, yalnızca son bir haftada 82 sayfası “çok gizli” ibareli 406 sayfa belgenin çıktılarını tesis dışına çıkarttığı ortaya çıktı.

Gökhan Gün’ün Cuma günü çekilen gözaltı fotoğrafı.

“Meksika’ya balık tutmaya gidecektim”

ABD ulusal savunma sırlarını yasadışı yollardan elde etmek ve saklamakla suçlanan Gün, Salı günü hakim karşısına çıkacak.

Gökhan Gün, hakkındaki suçlamaları reddetti ve Meksika’ya yalnızca balık tutmak için gideceğini söyledi. İfadesinde, “çok gizli” ibaresi bulunan belgelerin gizliliğinin kalktığını iddia etti. Güvenlik birimleri ise, Meksika’ya gitmek üzere çantasında bulunan “çok gizli” ibareli en az bir belgenin gizliliğinin devam ettiğini, elinde bulunan diğer belgelerin de incelendiğini belirtti.

5 yıl hapis ve 250 bin dolar para cezası

ABD medyasında çıkan haberlere göre Gökhan Gün, suçlu bulunması halinde en fazla beş yıl hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılabilir.

Ancak savcıların daha fazla suçlama yöneltmesi halinde bu durumun değişebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Virginia, Miami ve Teksas’ta evler

İstanbul doğumlu olan Gökhan Gün, ilk olarak 2001 yılında bir telekomünikasyon şirketinde işe başlamak üzere çalışma vizesiyle ABD’ye giriş yaptı. Gökhan Gün, 2012’de ABD’de daimi ikamet aldı, 4 Temmuz 2021’de ise ABD vatandaşlığına kabul edildi.

Güvenlik yetkilileri, Gökhan Gün’ün son 20 yılda 15 uluslararası seyahat yaptığını, bu seyahatlerin memleketi Türkiye dışında bazı Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine de yapıldığı bilgisini verdi. Seyahatlerin genelde iki hafta sürdüğünü söylediler. ABD medyası, Gökhan Gün’ün, Virginia’da en az 2 evinin yanı sıra Miami ve Teksas’ta da evleri olduğunu yazdı.

- Advertisment -