Ana SayfaHaberlerFidan’dan Blinken’a: Ateşkes için İsrail üzerinde baskı kurun

Fidan’dan Blinken’a: Ateşkes için İsrail üzerinde baskı kurun

ABD Dışişleri Bakanı Blinken,İran’ın İsrail’e karşı saldırısıyla ilgili istihbaratlar yoğunlaşırken Dışişleri Bakanı Fidan’ı aradı, Fidan, Blinken’a "İsrail üzerinde kalıcı ateşkese yönelik baskı kurulması gerektiğini" söyledi. ABD, USS Georgia güdümlü füze denizaltısını bölgeye gönderdiğini açıkladı. ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya ortak açıklama yaparak "İran saldırırsa İsrail'i savunuruz" mesajı vermişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’le bir telefon görüşmesi yaptı. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüşmenin karşı tarafın talebi üzerine gerçekleştiğini ifade etti. Keçeli görüşmede Gazze’ye yönelik ateşkes müzakereleri ile bölgede yükselen tansiyonun ele alındığını belirtti. Açıklamaya göre Hakan Fidan,  İsrail’in Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye’yi öldürerek “barışın tesisi konusunda istekli olmadığını bir kez daha gösterdiğini” ifade etti.

Keçeli görüşmeye ilişkin paylaşımında, “Hamas‘ın daha önce ateşkes konusunda yapıcı bir tutum ortaya koyduğunu belirten Sayın Bakanımız, kalıcı ateşkes için İsrail üzerinde baskı kurulması gerektiğini ifade etti” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bölgede artan gerilimin kaygı verici olduğunu ifade eden Fidan’ın “İsrail’in çatışmaların daha fazla yayılmasına neden olacak kışkırtıcı adımlardan kaçınması gerektiğini kaydettiğini” belirtti.

Hamas’tan ‘Biden’ın açıkladığı plan uygulansın’ talebi

Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu sivil kayıplar atarken, uluslararası topluluktan yükselen ateşkes çağrıları yoğunlaşıyor. Fransa, İngiltere ve Almanya liderleri Pazartesi günü yaptıkları ortak açıklamada “derhal ateşkesin sağlanmasına” yönelik çağrıda bulundu. Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana taraflar arasında sağlanan tek ateşkes, geçen Kasım ayında hayata geçirilmişti. İsrailli rehinelerin ve Filistinli tutsakların takasını da içeren bu geçici ateşkesten bu yana müzakerelerde ilerleme sağlanamadı.

Perşembe günü ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yapılacak yeni müzakere turuna davet edilen İsrail’in daveti kabul ettiği belirtildi. Hamas’ın ise “daha fazla müzakere turu veya yeni öneriler yerine” ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı ve daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından da onaylanan ateşkes planının hayata geçirilmesini talep ettiği belirtiliyor.

Bölgede savaş gerilimi ise tırmanıyor. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in USS Georgia güdümlü füze denizaltısını bölgeye gönderdiği belirtildi.

Denizaltı 154 Tomahawk seyir füzesi taşıyor. Bunlar karadaki hedefleri vurmakta kullanılıyor.

Washington ayrıca, F-35 savaş uçakları taşıyan USS Abraham Lincoln uçak gemisine bölgeye yolculuğu hızlandırma talimatı verdi.

Uçak gemisi, bölgedeki bir Amerikan gemisiyle görev değişimi için gönderilmişti.

Dün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de İran’ın saldırısının bu hafta olabileceğini öne sürdü. Kirby, “önemli saldırılar olabilir. Hazırlıklı olmalıyız” demişti. 

Kirby’nin açıklamalarının ardından ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, İran’ın beklenen saldırısına İsrail ile birlikte yanıt vereceklerini duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan “ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya’dan Orta Doğu’ya ilişkin Ortak Açıklama” başlıklı metinde şu ifadeler kullanıldı:

“Biz, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya liderleri olarak Orta Doğu’daki durumu görüştük. Gazze’de gerginliği azaltmak ve ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına varmak için devam eden çabalara tam desteğimizi ifade ettik. Başkan Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Temim’in bu hafta sonuna doğru anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak amacıyla görüşmeleri yenileme yönündeki ortak çağrısını onayladık ve kaybedecek daha fazla zaman olmadığını vurguladık.

Tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmelidir. Ayrıca, yardımların sınırsız bir şekilde teslim edilmesi ve dağıtılması gerekmektedir.

İsrail’in İran saldırganlığına ve İran destekli terörist grupların saldırılarına karşı savunulmasına desteğimizi ifade ettik. İran’ı İsrail’e yönelik devam eden askeri saldırı tehditlerinden vazgeçmeye çağırdık ve böyle bir saldırı gerçekleşmesi durumunda bölgesel güvenlik açısından ortaya çıkabilecek ciddi sonuçları görüştük.“

İran ajansından kum saati emojili tweet: “2.00”

İran’ın resmi haber ajansının X hesabından kum saati emojisiyle “2.00” mesajı paylaşıldı ama bahsedilen saatte bir saldırı olmadı.

- Advertisment -