Ana SayfaHaberlerPentagon’daki Türk mühendis tutuklandı: Casusluk soruşturması başlatıldı

Pentagon’daki Türk mühendis tutuklandı: Casusluk soruşturması başlatıldı

FBI tarafından, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait “çok gizli” damgalı evrak kopyalarıyla Meksika’ya gitmek üzereyken Cuma günü yakalanan, Pentagon’da Müşterek Harp Analiz Merkezi’nde görev yapan mühendis Gökhan Gün hakim karşısına çıktı. Hakimin ev hapsi kararı verdiği Gün’ün tutukluluğu, savcının temyizi nedeniyle devam edecek. “Gizli bilgilerin saklanması”nın yanı sıra ajanlık soruşturması da başlatılan Gün suçlamaları reddediyor: “Meksika’da balık tutup dönecektim.”

ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) Müşterek Harp Analiz Merkezi’nde sözleşmeli olarak çalışan elektrik mühendisi Gökhan Gün, 9 Ağustos Cuma günü ABD Hava Kuvvetleri’ne ait “çok gizli” ibareli belgelerin kopyalarıyla Meksika’ya gitmek üzereyken FBI ajanları tarafından evine yapılan baskın sonucu gözaltına alınmıştı.

Gökhan Gün’ün, Eylül 2023’te çalışmaya başladığı ABD Hava Kuvvetleri’ne ait “çok gizli” damgası bulunan 155 sayfalık 20 belgenin kopyalarını evinde tuttuğu ve bunlardan bazılarının Meksika’ya gitmek üzere hazırladığı valizinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Gökhan Gün’ün ABD’de 14 Ağustos Salı günü görülen tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğiyle ilgili duruşmada hakim ev hapsiyle tahliyesini talep etti ancak savcıların temyiz başvurusu nedeniyle ABD hukukuna göre tutukluluğu devam edecek.

“Casusluk soruşturması da sürüyor”

Duruşmada savcılık makamı, Gökhan Gün için “kamu için kabul edilemez bir risk oluşturduğunu” ve “toplumla gerçek bir bağı olmadığı” ifadelerini kullandı.

Hakimin Gökhan Gün’ün “çok gizli” ibareli belgeleri birilerine tespit edeceğiyle ilgili somut bir delil olup olmadığını sorması üzerine savcılık makamı, bu konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve böyle bir durum kanıtlanırsa casusluk suçlamasıyla da yargılanabileceğini belirtti.

Gökhan Gün’e henüz gizli bilgilerin izinsiz olarak çıkarılması ve saklanması suçlaması yöneltildi.

“Düşmanlarımızca ele geçirilmek istenecek belgeler”

Savcılık makamı, hakkında casusluk suçlamasıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtirken Gökhan Gün’ün aldığı kopyalar için “Düşmanlarımızca ele geçirilmek istenecek belgeler” dedi.

Devam eden casusluk soruşturmasıyla ilgili tutuklama yapılamayacağını ve mevcut suçlamanın da tutuklu yargılanması için şart olmadığını belirten hakim Gökhan Gün için elektronik kelepçe takılarak ev hapsine alınması kararını verdi.

Ancak savcıların ev hapsi kararını bölge mahkemesinde temyiz edeceklerini bildirmeleri üzerine tahliye kararı uygulanmadı. Gökhan Gün, temyiz süresince tutuklu kalmaya devam edecek.  

Türkiye ve ABD çifte vatandaşı

İstanbul doğumlu olan Gökhan Gün, ilk olarak 2001 yılında bir telekomünikasyon şirketinde işe başlamak üzere çalışma vizesiyle ABD’ye giriş yaptı.

Gökhan Gün, 2012’de ABD’de daimi ikamet aldı, 4 Temmuz 2021’de ise ABD vatandaşlığına kabul edildi. Türkiye vatandaşlığı da devam eden Gökhan Gün’ün Virginia’da en az 3 evinin yanı sıra Miami ve Teksas’ta da evleri olduğu ortaya çıktı.

- Advertisment -