Ana SayfaHaberlerTelegram CEO’su Durov yurt dışı yasağı ve 5 milyon euro kefaretle serbest...

Telegram CEO’su Durov yurt dışı yasağı ve 5 milyon euro kefaretle serbest bırakıldı

Telegram’da paylaşılan yasa dışı içerikler gerekçe gösterilerek Paris’te gözaltına alınan Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, 4 gün sonra çıktığı mahkemede yurt dışına çıkış yasağı ve 5 milyon euro kefaret bedeli ödemesi karşılığında serbest kaldı. Telegram ve Durov, yöneltilen suçlamaları reddetti.

Mesajlaşma ve sosyal medya uygulaması Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, uygulama üzerinden paylaşılan ve suç unsuru olan içerikler gerekçe gösterilerek 24 Ağustos’ta Bakü’den gittiği Paris’te havalimanında gözaltına alınmıştı.

4 gün sonra mahkemeye çıkan Durov, Fransa dışına çıkış yasağı ve 5 milyon euro kefaret bedeli ödemesi karşılığında serbest bırakıldı.

Durov haftada iki gün karakola giderek imza verecek.

Soruşturmaya yakın kaynaklar, 8 Temmuz’da gizli olarak başlatılan soruşturma kapsamında Durov’un Telegram’daki aşırılık yanlısı ve suç teşkil eden içeriği engelleyememekle ilgili 12 suç şüphesiyle soruşturulduğunu bildirmişti. Durov’a yönelik iddialar arasında, Telegram’ın çocuklara yönelik cinsel istismar ve uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığı, Telegram’ın yasalarca zorunlu kılındığı halde soruşturmalarda bilgi veya belge paylaşmayı reddettiği yer alıyor.

Durov’un herhangi bir suç işlemediğini savunan Telegram, gözaltının ardından yaptığı açıklamada, Durov’un tüm AB yasalarına uyduğunu ve “saklayacak hiçbir şeyi olmadığını” söylemişti.

“Rusya’nın Mark Zuckerberg’i” olarak anılan 39 yaşındaki milyarder Durov, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlıklarına da sahip. Forbes tarafından 15,5 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin edilen Durov, geçtiğimiz nisan ayında bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını, ancak uygulamanın “jeopolitik bir oyuncu” değil tarafsız bir platform olarak kalması gerektiğini söylemişti.

- Advertisment -