Ana SayfaHaberlerAnayasa Mahkemesi sokak hayvanları yasasını bugün görüşecek

Anayasa Mahkemesi sokak hayvanları yasasını bugün görüşecek

Anayasa Mahkemesi (AYM) sokak hayvanları yasasını gündemine aldı. AYM sokak hayvanları hakkında çıkarılan kanunun iptal edilmesi ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davayı görüşecek.

Yasa, sokak köpeklerinin ötanazi adı altında öldürülmesini içeriyor. AK Parti ve MHP’li vekillerin oyları teklifin Meclis’ten geçmesine yetti.

CHP, AYM’ye, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle dava açtı.

AYM, bugün davadaki ilk incelemesini yapacak. Yüksek Mahkeme başvuruyla ilgili bir eksiklik saptamazsa, davayı esastan görüşecek.

Anayasa Mahkemesi, davayı esastan görüşmek için bir gün belirleyecek.

Kanunda 17 madde yer alıyor. CHP de bu 17 maddenin 16’sının iptal edilmesini ve yürürlüğün durdurulmasını istiyor.

Yasa geçtiğinden bu yana Türkiye’nin birçok şehrinden sokak hayvanları öldürülmesine dair haber ve görüntüler geldi. Niğde ve Ankara-Altındağ‘da yaşananlar hayvanseverlerin tepkisini çekti. Yaşam savunucuları sokak hayvanları yasasına karşı protestolarını aralıksız devam ettiriyor.

Sokak hayvanları yasası nasıl geçti?

Meclis’te 593 milletvekilinden 498’i oy kullandı. Yasa teklifine 273 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı. Yasa Erdoğan’ın onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. AK Parti’li milletvekilleri yasa teklifi Genel Kurul’dan geçince zafer pozu verdi.

- Advertisment -