Ana SayfaDış HaberLavrov: “Türkiye’nin BRICS konusunda ciddi olduğunu varsayıyorum”

Lavrov: “Türkiye’nin BRICS konusunda ciddi olduğunu varsayıyorum”

Rusya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin BRICS adaylığı konusunda yorumlar: Amerikalılar, bunun NATO üyeliğiyle bağdaşmadığını söyledi. Avrupa Komisyonu temsilcisi çok daha açık sözlüydü. AB adaylarının ortak bir dış ve güvenlik politikasına katılması gerekiyormuş. Bu da Türkiye’ye, AB'ye girmek istiyorsa Rusya karşıtı yaptırımlara katılması gerektiği yönünde açık bir talimat anlamına geliyor. Türkiye’nin BRICS konusunda ciddi olduğunu varsayıyorum”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yi Rusya’nın kırmızı çizgileri konusunda şaka yapmaması konusunda uyardı.

WarTranslated haberine göre Rus bir gazeteciye konuşan Lavrov’a ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar sağlayabileceği yönündeki son Reuters haberini soruldu. 

Salı günü Reuters’in ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre Washington, Kiev’e Rusya’nın kilit askeri altyapısının bulunduğu derin bölgelere ulaşabilecek uzun menzilli seyir füzeleri verme konusunda anlaşmaya yakın. 

Anlaşmaya varılması halinde, sevkiyat öncesinde çözülmesi gereken teknik sorunlar nedeniyle Ukrayna’nın silahların ulaşması için birkaç ay beklemesi gerekeceği bildiriliyor.

WarTranslated’in haberine göre Lavrov muhabire “Amerikalılar çoktan kendi belirledikleri çizgiyi aştılar. Kırmızı çizgilerimiz hakkında şaka yapıyorlar. Kırmızı çizgilerimiz hakkında şaka yapmayın. Onlar nerede olduklarını çok iyi biliyorlar” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Türkiye’nin BRICS üyeliği hakkında da konuştu. “Türkiye’nin konusunda ciddi olduğunu varsayıyorum” dedi. 

“Türkiye’nin NATO üyeliği ve AB adaylık statüsüne gelince, bir Türk yetkilinin de yakınlarda söylediği gibi, belirli örgütlere üye ülkelerin BRICS’le ilişkisi olamayacağına dair bir kural yok. Amerikalılar, bunun NATO üyeliğiyle bağdaşmadığını söyledi. Avrupa Komisyonu temsilcisi çok daha açık sözlüydü. AB adaylarının ortak bir dış ve güvenlik politikasına katılması gerekiyormuş. Bu da Türkiye’ye, AB’ye girmek istiyorsa Rusya karşıtı yaptırımlara katılması gerektiği yönünde açık bir talimat anlamına geliyor.”

Lavrov, Türkiye’de Ukrayna ile yürütülen barış görüşmeleriyle ilgili de bir hatırasını anlattı: 

“Antalya Diplomasi Forumu sırasında Mevlüt Çavuşoğlu beni aradı ve gelmemi çok istedi, çünkü Ukrayna tarafı ve özellikle de Kuleba, Türklere benimle görüşme ‘fikrini’ aktarmışlar. Bu görüşmenin ‘teke tek’ değil, Türk bakanın huzurunda olmasını istemişler. Programım yoğundu ancak Çavuşoğlu çok ısrar ettiği için gittim. 

Üçümüz Antalya’da buluştuk. Çavuşoğlu sözü Kuleba’ya verdi. Bir kağıt parçasından, her gün duyduklarımızı okudu. Yeni hiçbir şey olmadı. Çavuşoğlu’na, “Ne söylemek istiyor?” dedim, o da şaşırmıştı.”

- Advertisment -