Ana SayfaDış Haber124’e 14 kabul edildi. BM’den İsrail’e: “İşgale en geç bir yıl içinde...

124’e 14 kabul edildi. BM’den İsrail’e: “İşgale en geç bir yıl içinde son ver”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İsrail’e Filistin’deki işgalini en geç bir yıl içinde son verme çağrısı yapan ve yaptırımları öngören bir kararı kabul etti. Karara 124 ülke “Evet” derken, ABD, Macaristan, Çekya ve Arjantin’in aralarında olduğu 14 ülke “Hayır” dedi. Avrupa ülkeleri bölündü. Fransa, İspanya, Belçika, Norveç İrlanda “Evet” derken, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda “Çekimser” kaldı. Kararda yasadışı yerleşimlerden ithalatı sınırlama, İsrail’e askeri yardımı durdurma çağrıları var. İsviçre’yi Cenevre Sözleşmesi uyarınca altı ay içinde bir konferansı toplamaya çağıran karara göre, BM Genel Kurulu sırasında işgale karşı bir uluslararası konferans düzenlenecek.

BMGK, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki hukuksuz varlığına en geç bir yıl içinde son vermesini talep eden kararı kabul etti. 124 üye ülke lehte oy kullanırken, 43 ülke çekimser kaldı, 14 ülke ise aleyhte oy kullandı.

Karar, İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından öngörülenler de dâhil olmak üzere yasal yükümlülüklerine uymasını talep ediyor, üye devletlere “İsrail yerleşimlerinden kaynaklanan herhangi bir ürünün ithalatının ve işgal altındaki topraklarda kullanılabileceğinden şüphelenmek için makul gerekçelerin bulunduğu tüm durumlarda, İsrail’e silah, mühimmat ve ilgili ekipmanların sağlanması veya transferinin durdurulmasına yönelik adımlar atma” çağrısı da yapıyor.

Karar, İsviçre’yi 4. Cenevre Sözleşmesinin Yüksek Akit Tarafları Konferansının toplanması için altı ay içinde çağrı yapmaya davet ediyor.

Ayrıca 79. Genel Kurul oturumu sırasında Filistin ve iki devletli çözüme ilişkin BM kararlarının uygulanması konusunda uluslararası bir konferans toplanmasını da öngörüyor.

- Advertisment -