Ana SayfaHaberlerTürkiye'den AGİT pazarlığı için Yunanistan'a jest, Bartholomeos: ''Heybeliada Ruhban Okulu açılış talimatı...

Türkiye’den AGİT pazarlığı için Yunanistan’a jest, Bartholomeos: ”Heybeliada Ruhban Okulu açılış talimatı Erdoğan’dan”

Türkiye, Yunanistan'la birlikte Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) başkanlığı için eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu'nu aday gösterdi. Bu iş birliğinin hemen ardından Heybeliada'daki ruhban okulunun açılışı için düğmeye basıldı. Fener Rum Patriği Bartholomeos: ‘’Eğitim Bakanlığı yetkililerine emir yukarıdan, Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan verildi. Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz.’’

Fener Rum Patriği Bartholomeos, bir süredir tadilatta olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun akıbetine ilişkin Yunanistan basınına konuştu. Bartholomeos, okulun yeniden faaliyete geçmesi konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili talimatın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldiğini söyleyen Bartholomeos, ’’Eğitim Bakanlığı yetkililerine emir yukarıdan, Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan verildi. Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz.’’ şeklinde konuştu.
  Ayrıca, okuldan bir heyet ve Millî Eğitim Bakanı’nın danışmaları arasında okulun işleyişiyle ilgili formül bulmak için iki toplantı yapıldı. Öte yandan Fener Rum Patrikhanesi’nden beş kişilik bir ekibin teknik detayları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Ankara’ya gitmesi bekleniyor.

Hürriyet Gazetesi’nin dünkü manşeti.

Türkiye ve Yunanistan’dan AGİT’e ortak adaylıklar

Birleşmiş Milletler, 19 Eylül 2024’de Genel Sekreter ve Kurum Başkanlarının Atanmasına İlişkin bir rapor yayınladı. Yayınlanan raporda:

‘’AGİT iki haftayı aşkın bir süredir liderlikten yoksundur. Genel Sekreter ve Kurum Başkanları pozisyonları için geciken atama sürecinin durumunu özetlemekte ve Başkan’ın bu çıkmazdan bir çıkış yolunu kolaylaştırmak için yenilenmiş bir girişimde atmayı planladığı sonraki adımları açıklamaktadır.’’

Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu AGİT Genel Sekreterliği’ne aday gösterildi

Türkiye ve Yunanistan’ın ortak aday belirmesiyle Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu AGİT Genel Sekreterliği’ne, Yunan hukukçu ve diplomat Mania Telalian ise AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin Direktörlüğü’ne aday gösterildi.

Feridun Sinirlioğlu.

Yayınlanan rapordan bir bölüm:

‘’Üç katılımcı Devlet uzlaşıya katılmaya hazır değildi ve Başkan’dan Genel Sekreter ve ODIHR Direktörü pozisyonları için kendi adaylarını bir pakete dahil etmesini talep etti. Ayrıca daha sonra yapılacak olan istişareleri de talep etmişlerdir.

Sonraki adımlar: Hem Türkiye hem de Yunanistan’dan gelen taleplere cevaben ortak adaylıkların siyasi öneminin bilince olarak katılımcı Devletlere aşağıdaki alternatif paketi değerlendirme fırsatı sunmaktadır:

Genel Sekreterlik için Feridun Sinirlioğlu

Maria Telalian Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü

Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği için Ketevan Tsikhelashvili

Basın Özgürlüğü Temsilcisi Jan Braathu.

Büyükelçiler düzeyinde 23 Eylül Pazartesi günü saat 15:00’te Hofburg Ratsaal’da gayri resmi bir toplantı düzenlenecektir. Bu toplantı sırasında, tüm katılımcı Devletlerin aşağıdaki sorulara ilişkin olarak ülkelerinin tutumlarını net bir şekilde ifade etmeleri beklenmektedir:

1. Başkan’ın Önerisine herhangi bir itirazınız var mı? Varsa, neden?

2. Alternatif Öneriye herhangi bir itirazınız var mı? Varsa, neden?

3. Başkan’ın Teklifini mi yoksa Alternatif Teklifi mi tercih edersiniz?    Delegasyonların başkentlerinden, Başkan’a ilerleme yolunun belirlenmesinde rehberlik edecek net talimatlar almaları ve bunları iletmeleri beklenmektedir. Tüm katılımcı Devletlerin tüm adaylara ilişkin pozisyonlarını belirlemiş olmaları gereken bu geç aşamada talimat eksikliğinden kaçınılmalıdır.’’

Bartholomeos’un açıklamasından kısa süre sonra Dış işleri Bakanlığından açıklama

Fener Rum Patriği Bartholomeos, bir süredir tadilatta olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun akıbetine ilişkin açıklamasının ardından T.C Dış işleri Bakanlığı X hesabından Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Alexandra Papadopoulou ile  AGİT kapsamında güncel gelişmelerin değerlendirildiğine yönelik bir açıklama yapıldı. 

Dış İşleri Bakanlığının X hesabından yaptığı açıklama:

”Bakan Yardımcımız Büyükelçi Berris Ekinci BM 79. Genel Kurulu marjında Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Alexandra Papadopoulou ile görüştü. Görüşmede, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında güncel gelişmeler ele alındı.’’

- Advertisment -