Ana SayfaHaberlerGündemSiyasi partiler Nasrallah’ın ölümü için ne dedi?

Siyasi partiler Nasrallah’ın ölümü için ne dedi?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında öldürülmesiyle ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, DEM Parti, HÜDA PAR, TİP, TKP, SOL, Saadet, Gelecek ve Vatan Partisi taziye mesajı yayımladı. CHP ve MHP herhangi bir açıklama yapmazken, Erdoğan Nasrallah’ı anmadan İsrail’in saldırılarını kınadı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail’in Beyrut’a yaptığı bombardımanda hayatını kaybetti.

Nasrallah’ın ölümüne dünyadan ve Türkiye’den tepkiler yükseldi.

Türkiye’de çok sayıda siyasi parti Nasrallah için anma mesajı yayımladı. AK Parti, CHP ve MHP’den resmi bir anma açıklaması yapılmazken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nasrallah’ı anmadan İsrail’i kınadı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş X hesabından yaptığı paylaşımda “Lübnanlı dini lider ve Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail tarafından suikastle hedef alınması, yalnızca Filistin halkına karşı değil, tüm bölge halklarına karşı yıllardır süregelen işgal, imha ve ilhak politikasının vahim bir sonucudur. Bu tür suikastların uluslararası hukuku yerle bir ettiğini ve bölgedeki kırılgan dengeyi daha da tehlikeye attığını görmezden gelip Netanyahu ve çetesini desteklemeye devam edenler de sorumludur ve hesap vereceklerdir” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, “Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’ta İsrail saldırısı sonucu öldürülmesini kınıyoruz. İsrail’in Lübnan’daki siber saldırılarının ardından Hizbullah komuta kademesini hedef alan son operasyonları bölgesel krizin derinleşmesinden başka bir sonuç doğurmayacaktır” ifadesini kullandı.

HÜDA PAR, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Nasrallah’ın ölümü üzerinden mezhepçilik yapılmaması için uyarıda bulundu.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Siyonist terör rejiminin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirdiği alçakça terör saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve yüzlerce kişi şehit oldu. Rabbimiz şehadetlerini mübarek, makamlarını âli eylesin.

Siyonist rejim, Lübnan’da gerçekleştirdiği saldırı ile yalnızca Filistin’i değil, başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün İslam ülkelerini hatta insanlığı tehdit ettiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Gazze ve Lübnan’da aynı anda bir katliam gerçekleştiren mücrim siyonist katiller, öldürürken Sünni-Şii hatta Müslim-gayrimüslim ayrımı yapmazken bazı Müslümanların bu ölümler üzerinden hâlâ mezhepsel tartışmalara girmesi ise utanç vericidir. Bugün İslam ülkelerini kan gölüne çeviren siyonizmi büyüten, işte bu ihtilaf ve ayrılıklardır.”

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Nasrallah’ın İsrail saldırılarında öldürülmesinin ardından bir yazılı açıklama yayımladı. İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım ve savaş politikalarını Lübnan’a yaymayı, kendisine dönük direniş odaklarını acımasızca bastırmayı hedeflediğini belirten TİP açıklamadında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Siyonist İşgal Devleti İsrail, Gazze’de yürüttüğü soykırım ve savaş politikalarını Lübnan’a yaymayı, kendisine dönük direniş odaklarını acımasızca bastırmayı hedefliyor. Sömürgeci ve işgalci varlığını sürdürmek adına Orta Doğu’yu ateşe atıyor. Bölgede bir ‘şok ve dehşet’ iklimi yaratmaya, ona karşı direnen güçleri paralize edecek güç gösterileriyle sindirmeye çalışıyor.

Yüzlerce Lübnanlı kadın, çocuk ve sivilin yanı sıra Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın katledilmesi direnişi demoralize edip kırmaya dönük bu stratejinin son eseridir. Saldırılarda yüzlerce yurttaşını yitiren Lübnan halkına baş sağlığı dileklerimizi iletiyor; tüm halkımızı ABD destekli siyonist saldırganlığa dur demeye, işgalci İsrail’in bölgeyi topyekûn yıkıma götüren savaş politikalarına direnmeye, Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”

SOL Parti sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin’den sonra Lübnan’a yaptığı saldırılar ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallahı öldürülmesiyle savaşı tüm bölgeye yeydığını belirterek şu paylaşımda bulundu:

“ABD’nin Büyük Orta Doğu planı, İsrail terörüyle sürüyor. İsrail, Filistin’den sonra Lübnan’da tüm halkın üzerine bombalar yağdırarak, her tür hain ve kanlı saldırıyı gerçekleştirerek savaşı tüm bölgeye yayıyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesi de, bunun son adımı oldu.

 Amerikan emperyalizminin en büyük güvencesi olduğu saldırılar, asıl olarak bölgedeki Amerikan çıkarlarının önündeki her tür engelin kaldırılmasını hedefliyor. 

Bu vahşet ve kanlı katliamlarla, bir halk teslim alınmaya çalışılırken, Nasrallah’ın öldürülmesini sokakta kutlayan CIA beslemesi şeriatçı çeteler asla unutulmamalıdır! Filistin’de, Lübnan’da ve her yerde kahrolsun İsrail siyonizmi, kahrolsun emperyalizm.”

İsrail saldırılarına tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, İsrail’in “göstermelik tepkilerle” durdurulamayacağını vurguladı. 

Aslan, “İsrail barbarlığı göstermelik tepkilerle durdurulamaz! İsrail, Filistin’e yönelik soykırım boyutuna varan saldırılarını Lübnan’a da kaydırarak, emperyalist destekçilerinin sağladığı imkanlarla bölgesel bir savaşı kışkırtmak için elinden geleni yapıyor. Bir yandan alttan alta ticari ilişkileri sürdürüp diğer yandan da sözde kınamalarla durumu idare etmeye çalışanların Netanyahu liderliğinde İsrail barbarlığının suçlarına ortak olduğu açıktır” dedi.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), İsrail ve İsrail’e destek veren ülkelere tepki gösterdi.

Açıklamada, “İsrail Filistin, Lübnan ve Suriye’de yaptıklarının hesabını verecek. Nasrallah ve birçok direnişçinin öldürülmesi İsrail devletinin yenilmezliğinin değil, alçaklığının kanıtıdır. Gazze’deki katliamı istihbarat operasyonlarının ‘başarısı’ ile gizlemeye çalışan Netanyahu, onun emperyalist yol arkadaşları, Türkiye’de Filistin halkını destekler gibi yapıp onu arkadan hançerleyenler ve açıktan İsrail savunuculuğu yapanlar ezilenlerin öfkesinden korksunlar” denildi.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, X hesabından yaptığı açıklamada Nasrallah’ı “Şehit” olarak tanımladı ve İsrail’i kınadı. Karamollaoğlu “Aylardır işgal, soykırım ve vahşet ile bölgemizi kaosa çekmek isteyen siyonist rejim, çatışmayı Lübnan topraklarına taşıyarak katliamlarına devam etmektedir. Yapılan saldırılar neticesinde hayatını kaybeden Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’a ve aynı saldırılarda şehit olanlara Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Lübnan yönetimine ve halkına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Nasrallah için yaptığı açıklamada, “Hasan Nasrallah ABD-İsrail’e karşı mücadele eden bütün insanlığın şehididir” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, X hesabından yaptığı açıklamada “BM Genel Kurulu sürerken Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah’a dönük gerçekleştirilen suikast BM’e ve uluslararası topluma açık bir meydan okumadır. Emperyalist güçlerden aldığı destekten, BM’in ataletinden ve İslam ülkelerinin liderlerinin duyarsızlığından cesaret alan İsrail durdurulmazsa bölgemizi de dünyayı da bir felaket döngüsü beklemektedir. Saldırılarda şehit düşen Lübnanlı kardeşlerimize rahmet diliyor; İslam ülkesi liderlerini artan İsrail saldırganlığı karşısında dayanışma içinde aktif tavır almaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Nasrallah’sız mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Beyrut’a saldırılarını kınadığı paylaşımında Nasrallah’ı anmadı.

CHP-MHP görmedi

CHP ve MHP’den Nasrallah’ın ölümüyle ilgili üst düzey bir açıklama yapılmadı.

- Advertisment -