Ana SayfaDış Haberİtalya Dışişleri Bakanı: “İsrail tarafından tanınan bir Filistin devletinin inşası için BM...

İtalya Dışişleri Bakanı: “İsrail tarafından tanınan bir Filistin devletinin inşası için BM ile asker göndermeye hazırız”

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani: “Bugün birleşik bir Filistin devleti yok, Gazze ve Batı Şeria, iki farklı otoriteyle var. Niyetimiz, bu gerçeklikleri Filistin Yönetimi'nin liderliğinde, belki bir Arap liderliğinde ve sınırlı bir süre için bir BM misyonu ile birleştirmeyi kolaylaştırmak. Filistin devleti inşasında, İsrail'i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti için BM ile askerlerimizi göndermeye de hazırız. Filistin halkının kendi hayalini gerçekleştirme hakkı var ve İsrail'in barış ve güvenlik içinde yaşama hakkı var."

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İtalyan gazetesi Avvenire’ye yaptığı açıklamada, “İsrail’in tanıdığı bir Filistin devletinin inşası için BM’yle asker göndermeye hazır olduklarını” söyledi.

Tajani, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun önceki gün (27 Eylül) BM 79’uncu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada BM için “antisemit safra bataklığı” sözlerini sarf etmesiyle ilgili gelen soruya şöyle cevap verdi:

“Netanyahu’nun sözleri bizim sözümüz değil. İsrail’in kendini savunma hakkı var ve bu kriz 7 Ekim’deki saldırıyla başladı. Ancak ardından, on binlerce kurbanla sonuçlanan, Filistinli sivillerin zararına olan endişe verici bir tepki ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler’deki bazı kararları oylamadık çünkü tonları fazla dengesizdi. Filistin’i tanımadık, bir Filistin devleti istemediğimiz için değil; bugün birleşik bir Filistin devleti yok, Gazze ve Batı Şeria, iki farklı otoriteyle var. Niyetimiz, bu gerçeklikleri Filistin Yönetimi’nin (ANP) liderliğinde, belki bir Arap liderliğinde ve sınırlı bir süre için bir BM misyonu ile birleştirmeyi kolaylaştırmak.

Filistin devleti inşasında, İsrail’i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti için BM ile askerlerimizi göndermeye de hazırız. Filistin’i tanımak İsrail’e karşı yapılmış bir ‘muhalefet’ olmamalı, barışı inşa etmek için ciddi bir karar olmalıdır. Filistin halkının kendi hayalini gerçekleştirme hakkı var ve İsrail’in barış ve güvenlik içinde yaşama hakkı var.”

- Advertisment -