Ana SayfaHaberlerTartışmalı kararların hakimi, başsavcı olarak İstanbul’a döndü

Tartışmalı kararların hakimi, başsavcı olarak İstanbul’a döndü

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı. Bakan yardımcısı olmadan önce İstanbul’da başsavcı vekili olan ve hakimlik yapan Gürlek; Enis Berberoğlu, Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Sözcü gazetesi davalarında verdiği kararlarla siyasi tartışmalara neden olmuş, Berberoğlu ile ilgili AYM kararını tanımamıştı.

Akın Gürlek’e İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandığı bu sabah tebliğ edildi. Mevcut İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) başkanvekilliği görevine getirildi.

Bakan yardımcılığı görevinden önce İstanbul’da başsavcı vekili olan Akın Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP milletvekili Enis Berberoğlu gibi isimlere verdiği hapis cezalarıyla tartışmalara neden olmuştu.

Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu Twitter paylaşımlarını gerekçe göstererek beş ayrı suçtan yargılamış, 9 yıl 8 ay 20 gün hapis ile cezalandırılmasına hükmetmişti.

Gürlek, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a da “terör örgütü propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AYM’nin CHP’li vekil Berberoğlu kararı uygulanmaması üzerine Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” diyerek suçlamıştı. Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin liralık tazminat davasını kaybetmişti.

AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar vermişti. Berberoğlu’nun tahliye edilmesine direnen Gürlek, Berberoğlu için ikinci kez tahliye kararı çıktığında bu karara uymak zorunda kalmıştı.

Gürlek; Sözcü gazetesi yazar, yönetici ve muhabirlerini “FETÖ’ye yardım suçu”ndan mahkum etmişti.

Dink davasının kararlarını o açıkladı

Gürlek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada da kararı açıklayan isimdi. Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada üç kişi müebbet, bir kişi ağırlaştırmış müebbet, 22 kişi değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. 10 kişi hakkında ise suçlamalar düşürülmüş, beraat kararı verilmişti. 28 sanık tüm suçlardan beraat etmişti.

- Advertisment -