Ana SayfaDış HaberKuzey Kore, Güney’e giden yolları havaya uçurdu: Yumuşama amaçlı inşa edilmişti

Kuzey Kore, Güney’e giden yolları havaya uçurdu: Yumuşama amaçlı inşa edilmişti

Kuzey Kore, artan gerilimi gerekçe göstererek, Güney Kore’ye giden yolların bir bölümünü havaya uçurdu. Güney Kore karşılık olarak uyarı ateşi açtı. Patlatılan yollar, 2018 yılında Güney Kore’nin eski liberal Cumhurbaşkanı Moon Jae-in dönemindeki yumuşama sürecinde modernize edilmişti. 2022’de muhafazakâr Yoon Suk-yeol’un Güney Kore Cumhurbaşkanı seçilmesiyle iki ülke ilişkileri kötüleşti.

Kore Yarımadası’nda gerilim, son günlerde yeniden yükseldi.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Kore Halk Ordusu (KPA),“İki Kore’nin tamamen ayrılacağını” duyurmuştu. Sebep olarak ise “Güney Kore’nin artan kışkırtmaları, ABD ile Güney Kore arasındaki ortak askeri tatbikatlar, bölgeye ABD’ye ait nükleer kapasiteli uçakların ziyaretleri” gösterilmişti.

11 Ekim’de Kuzey Kore, başkent Pyongyang’da Güney Kore’ye ait drone’ların görüldüğüne dair görüntüleri yayınlamış ve dışişleri bakanlığı, karşılık verileceğini belirten bir açıklama yayımlamıştı.

Son olarak Kuzey Kore, ülkeyi Güney Kore ile bağlayan ve 2018 yılında modernize edilen yolları Güney Kore’nin son askeri kışkırtmaları sonrası ateş açarak yolları bombaladı. Yolların bombalanma görüntüleri servis edildi.

Yolların havaya uçurmasının ardından, Güney Kore ordusu Demarkasyon Hattı’nın güneyinde uyarı ateşi açtı.

Yollar, 2018’deki yumuşama sürecindeyapılmıştı

Yolların imha edilmesi, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkilerin ciddi bir şekilde bozulduğunu gösteriyor. 

Geçmişte, Güney Kore’nin eski liberal Cumhurbaşkanı Moon Jae-in döneminde ilişkilerde bir yumuşama yaşanmış ve iki lider Nisan 2018’de demiryolu bağlantılarını modernize etme konusunda anlaşmışlardı. Ancak, 2022’de muhafazakâr politikacı Yoon Suk-yeol’un Güney Kore Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, bu ilişki hızla kötüleşti.

Geçen yıl Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore’yi ‘geçici olarak işgal edilmiş’ bir bölge olarak değil, ‘düşman devlet’ olarak tanımlayarak önemli bir politika değişikliği açıkladı.

- Advertisment -