Ana SayfaDış HaberÇEVİRİ | Sky News, Gazze’de 23 çocuğun öldürülmesini nasıl İsrail propagandasına çevirdi?

ÇEVİRİ | Sky News, Gazze’de 23 çocuğun öldürülmesini nasıl İsrail propagandasına çevirdi?

İskoç gazeteci ve akademisyen Alan MacLeod, Sky News’in Gazze’de 23 çocuğun öldüğü okul katliamı ve 4 İsrail askerinin Hizbullah saldırısında öldürülmesiyle ilgili haberindeki propagandayı inceledi: “İsrailliler ‘öldürülürken’, Filistinliler sadece ‘ölüyor’. Askerler, ‘gençler’ denilerek çocuklaştırılırken, birçoğu bariz bir şekilde daha küçük okul çocuklarının yaşı vurgulanmamış. Bu kadar çok propagandanın 16 kelimeye sığdırılmış olması gerçekten inanılmaz.”

Önümüzdeki yıllarda, dünyanın dört bir yanındaki üniversite öğrencileri, bu başlığın içerdiği propagandayı inceleyecekler.

“İsrail, Hizbullah’ın İHA saldırısında ölen genç askerlerin isimlerini açıkladı – Gazze’deki okul saldırısında ’23 kişi öldü’. Saldırı, ABD’nin İsrail’e yeni bir hava savunma sistemi ve onu kullanacak askerleri göndereceğini açıkladığı gün oldu.”

Sosyoloji, gazetecilik ve medya alanlarında düzenli olarak ders veren biri olarak, sadece bu başlık üzerine bile koca bir ders verebilirim.

Örneğin:

  1. Hikaye İsrail askerlerinin ölümüyle başlayıp, diğerleriyle devam ediyor ve böylece İsrail askerlerinin hayatlarının daha değerli olduğu ima ediliyor.
  2. Askerler, “gençler” denilerek çocuklaştırılırken, birçoğu bariz bir şekilde daha küçük okul çocuklarının yaşı vurgulanmamış.
  3. İsrailliler “öldürülürken”, Filistinliler sadece “ölüyor”.
  4. “23 kişi öldü” ifadesini tırnak işaretiyle yazmak, bu iddianın inandırıcılığına dair kuşku uyandırıyor. Belki de hiç kimse ölmemiştir ve Filistinliler yalan söylüyordur?
  5. Hizbullah’ın eylemleri için “saldırı” kelimesini kullanırken, İsrail’in saldırısı için “vurmak” gibi daha tarafsız, klişe bir kelime seçilmiş.
  6. İsrail kaynaklarının hikayenin çerçevesini belirlemesine izin verilmiş. (“İsrail genç askerlerin ismini açıklıyor”)
  7. İsrailli askerlerin isimlerinin açıklanması, ancak çok daha fazla olan Filistinli ölüler için aynı şeyin yapılmaması, yine okuyucuya Filistinlilerin hayatlarının pek de önemli olmadığı mesajını veriyor.

Bu kadar çok propagandanın 16 kelimeye sığdırılmış olması gerçekten inanılmaz. Bir propaganda okyanusunda yüzüyoruz. İşte bu yüzden okuduğunuz, gördüğünüz ve duyduğunuz her şeyi eleştirel bir gözle değerlendirmek çok önemli.

- Advertisment -