Ana SayfaHaberlerİstanbul Barosu’nda Önce İlke Grubu’nun 22 yıllık iktidarı bitti: İbrahim Kaboğlu seçildi

İstanbul Barosu’nda Önce İlke Grubu’nun 22 yıllık iktidarı bitti: İbrahim Kaboğlu seçildi

İstanbul Barosu'nun yeni başkanı eski CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu oldu. Kaboğlu kesin olmayan 7 bin 219 oy aldı. Kaboğlu: "Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995'te, 2001'de yapıldığı gibi... 1995'te başlangıç kısmındaki ırkçı ifadeler çıkarıldı. 2001 değişikliğinde ise madde 14'e insan haklarına dayanan laik ve demokratik cumhuriyet kavramı kondu.”

İstanbul Barosu seçimleri sonra erdi. Baro’nun yeni başkanılığına, eski CHP Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu seçildi.

Oylamanın henüz resmi olmayan sonuçları şu şekilde:

İbrahim Özden Kaboğlu: 7.197

Hasan Kılıç: 5.537

Turgay Bilge: 4.493

Ali Gürbüz: 3.987

Filiz Saraç: 4.067

Değişim İçin Avukatlar Grubu adına seçimi önde tamamlayan Kaboğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Bugün bir demokrasi örneği yaşandı. İstanbul Barosu üyeleri bize güven duydu ve bu güveni boşa çıkarmayacağız. Vaatlerimiz doğrultusunda hemen çalışmaya başlayacağız. Şundan emin olabilirsiniz ki bu yönetim, 30-35 kişinin yönetimiyle sınırlı kalmayacaktır.

Katılımcı yöntem ve kucaklayıcı yaklaşımla, geçmişte İstanbul Barosu’na katkıda bulunan yöneticilerden seçimde bizimle yarışan adaylara kadar herkesten katkılarını esirgememelerini istiyoruz. Kucaklayıcı yönetim anlayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

Biz, anayasamızın temel ilkelerine bağlı kalarak, insan haklarına dayanan laik ve demokratik cumhuriyet ile sosyal hukuk devleti gerekleri doğrultusunda, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini de dikkate alarak, hukukun genel ilkelerini bu akşamdan itibaren hayata geçirmeye çalışacağız.

İstanbul’da ve Türkiye’de hukukun etkili kılınması ve uluslararası ölçekte hukuka olan umudu yayma dileğiyle, 9 Ağustos’ta yola çıkarken belirttiğimiz gibi; fikir, dayanışma ve eylem. Şu andan itibaren bu üç ilke uygulanmaya başlamıştır. Hepimizin yolu açık olsun.”

İBRAHİM KABOĞLU KİMDİR?

10 Nisan 1950 tarihinde Artvin’in Borçka ilçesinde dünyaya gelen Kaboğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun. Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde doktorasını yaptı. Önce doçent sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesör oldu. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı olarak görevde bulundu.

2018 Türkiye genel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili seçildi. 2023 Türkiye genel seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı olmak için başvuru yaptı ancak aday gösterilmedi.

2007 yılından bu yana Birgün Gazetesi’nde yazarlık yapan İbrahim Kaboğlu, 2022 yılında Fransa’nın en prestijli nişanı olan Légion d’Honneur madalyasına layık görüldü.

Kaboğlu, bugünkü seçimlerde yeni İstanbul Barosu Başkanı seçildi.

- Advertisment -