Kahramanmaraş
Kahramanmaraş’ta Osman Sayın Spor Salonu önünde buluşan depremzedeler, “unutmadık”, “saygı ve özlemle anıyoruz” yazılı dövizleri yere sererek üzerlerine karanfil bıraktı.
Kur’an-ı Kerim okunup dua edilen programda, yakınlarını kaybeden bazı depremzedeler konuşma yaptı.
Asrın felaketinde vefat edenlerin fotoğraflarının duvara asıldığı etkinlikte, depremi yansıtan görüntüler izlendi.
12 bloku yıkılan Ebrar Sitesi’nin yerine inşa edilen konutların önüne gelen aileler de burada ateş başında nöbet tuttu.
Depremde yaşamını yitirenlerin yakınları, Kapıçam Şehir Mezarlığı’nda da kabir ziyareti yaptı.
Hatay
Hatay’da halk deprem saatinde “Sessiz Yürüyüş” adı altında Atatürk Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’nda yürüdü.
Fotoğraf: Eren Bozkurt/AA
İlk depremin meydana geldiği saat 04.17’de afette yaşamını yitirenler için 65 saniye saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Bu sırada vatandaşların birçoğunun gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Anma programı kapsamında, 3 semavi dinin temsilcileri tek tek dua etti.
Daha sonra depremde yaşamını yitirenler anısına Asi Nehri’ne kırmızı karanfil atıldı.
Merkez Defne ilçesinde de belediye ekiplerince Uğur Mumcu Bulvarı’nda “Unutmadık” yazılı platform kuruldu. Burada toplanan kalabalık, kayıplarını andı.
Kur’an-ı Kerim’in okunduğu, duaların edildiği anmada, vatandaşlar dilek fenerleri uçurdu. Yunus Emre Parkı’nda toplananlar da saat 04.17’yi gösterdiğinde saygı duruşunda bulundu. Katılımcılar daha sonra Asi Nehri’ne karanfil, defne dalları ve reyhan attı.
Fotoğraf: Adsız Günebakan/AA
Gaziantep
Gaziantep Valiliğince, merkez Şehitkamil ilçesinde 6 Şubat 2023’teki depremlerde, 6 bloktan 4’ü yıkılan ve 134 kişinin hayatını kaybettiği Ayşe Mehmet Polat Sitesi’nde anma programı düzenlendi.
“Sessiz” gerçekleştirilen yürüyüşün ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, saygı duruşunda bulundu.
Fotoğraf: Özkan Bilgin/AA
Adıyaman
Adıyaman’da, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılında binlerce kişinin katılımıyla “sessiz yürüyüş” düzenlendi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Vali Osman Varol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin de katılımıyla Valilik önünde bir araya gelenler, kentin simgesi olan ve aradan geçen iki yıla rağmen 04.17’yi gösteren saat kulesine kadar ellerinde karanfil ve Türk bayraklarıyla yürüdü.
Kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan bazı depremzedeler, “sessiz yürüyüş” sırasında gözyaşlarını tutamadı, yüzlerce dilek balonunu gökyüzüne bıraktı.
Yürüyüşün ardından depremin yaşandığı saat 04.17’de kentteki tüm camilerden sela okundu.
Malatya
“Asrın felaketi”nde 17 kişinin hayatını kaybettiği Hayat Sitesi alanında buluşan bir grup, meşale yakarak alana karanfil bıraktı, saygı duruşunda bulundu.
Fotoğraf: Yeter Erdine/AA
78 kişinin hayatını kaybettiği binanın alanında yakınlarını andılar
Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Hakimbey Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler de binanın alanında bir araya geldi.
Ateş yakıp depremin meydana geldiği saat olan 04.17’yi bekleyenler, kaybettikleri 78 kişi için dua etti.
Milli basketbolcu Nilay Aydoğan’ın ağabeyi Ömer Berkay Aydoğan, Hakimbey Apartmanı’nda babaannesi Hacer Aydoğan’ı (86) ve kız kardeşi Nilay Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu 78 kişiyi kaybettiklerini, acılarının büyük olduğunu söyledi.
Fotoğraf: Okan Coşkun/AA
Fotoğraf: Ömer Yıldız/AA
Adana
Ddepremlerde yıkılan ve 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı’nın olduğu alanda anma etkinliği düzenlendi.
Fotoğraf: Muzaffer Çağlıyaner/AA
Fotoğraf: İbrahim Özcan/AA