Ana SayfaHaberlerSilah bırakma trafiği hızlandı: DEM Heyeti İmralı’ya gitti, yarın Beştepe’de Erdoğan ile...

Silah bırakma trafiği hızlandı: DEM Heyeti İmralı’ya gitti, yarın Beştepe’de Erdoğan ile görüşecek

Pervin Buldan, Mithat Sancar ve avukat Özgür Faik Erol’dan oluşan DEM Parti İmralı Heyeti, Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı Adası’na gitti. Heyet, 7 Temmuz pazartesi günü Beştepe’de Erdoğan ile görüşecek. 10-12 Temmuz arasında PKK’nın silah bırakma törenini yapması bekleniyor.

Bu sabah saat 10.00’da, DEM Parti heyeti Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı’ya hareket etti.

Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Öcalan’ın avukatı Özgür Faik Erol’dan oluşan heyet, 2,5 saatlik görüşmenin ardından İmralı’dan ayrıldı. İmralı Heyeti daha önce 18 Mayıs’ta Öcalan’la görüşmüştü.

“Öcalan, heyet üyelerimizin Cumhurbaşkanı ile gerçekleştireceği görüşmenin tarihi nitelikte olduğunu dile getirdi

İmralı Heyeti, görüşme sonrası şu açıklamayı paylaştı:

“Bugün heyet olarak İmralı Cezaevinde Sayın Abdullah Öcalan ile iki buçuk saat süren oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın Öcalan sağlık ve moral olarak gayet iyiydi. Görüşmemizde sürecin yeni bir aşamaya geçmekte olduğunu vurguladı. Atılacak yeni adımlarla birlikte sürecin gereklerini yerine getirme hususunda herkese, hepimize sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

Heyet üyelerimizin Sayın Cumhurbaşkanı ile gerçekleştireceği görüşmeye büyük önem verdiğini belirterek, bu görüşmenin tarihi nitelikte olduğunu dile getirdi. Benzer biçimde TBMM’de kurulacak olan komisyonun da barış ve çözüm yönünde büyük bir rol oynayacağını vurguladı. Bu sürecin bütünlüklü olarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecine yapacağı katkıya duyduğu umudun, güvenin ve inancın son derece güçlü olduğunu gördük.

Bugün Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında metan gazı zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybeden askerler olduğu bilgisini görüşme esnasında aldık. Bu olay Sayın Öcalan’da ve hepimizde derin bir üzüntü yaratmıştır. Bu vesileyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileklerimizi sunuyoruz.”

DEM Heyeti Erdoğan’la görüşecek

DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar yarın (7 Temmuz) saat 15:00’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

DEM Parti’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar yarın (7 Temmuz Pazartesi) saat 15:00’te Cumhurbaşkanlığı Sarayında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecektir. Heyetimiz, Erdoğan ziyareti öncesinde Eş Genel Başkanlarımızla bir araya gelecektir.”

Gazetecilere çağrı yapıldı, parti ve derneklere davet iletildi

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Süleymaniye’de önümüzdeki hafta yapılması beklenen, bir grup PKK’lının silah bırakacağı tören için birçok siyasi parti, dernek, sivil toplum ve hukuk örgütü temsilcilerine davetiye gönderildi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile Demokratik Birlik İnisiyatifi’nden bazı eş genel başkanlar ve eş sözcüler de törene katılacak.

Silah bırakacaklar arasında PKK yönetici kadrosundan isimlerin de olması beklenen tören canlı yayında yayınlanacak, töreni takip etmek isteyen gazetecilere de çağrı yapıldı.

Tören için davetiye gönderilen ve temsilci göndermesi beklenen siyasi parti, insan hakları ve hukuk örgütleri, dernek, sivil toplum örgütler şöyle:

Siyasi partiler

Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halk Evleri, Sol Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, CHP, Vatan Partisi.

Kürt partileri

Kürdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK), Partiya Azadî, Hereketa Azadî, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), KDP-Bakur.

Barolar ve hukuk büroları

Kürt coğrafyasındaki barolar, Asrın Hukuk Bürosu, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Uluslararası Af Örgütü, Barış Vakfı, İnsan Hakları Derneği (İHD), Barış İçin Toplumsal Girişim, Hak ve Adalet İnsiyatifi, Barış İçin Sanat İnsiyatifi, MAZLUMDER.

Sendikalar, patron örgütleri, dernekler

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ Konfederasyonu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernegi (GÜNSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Doğu ve Güneydoğu İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Türkiye Belediyeler Birliği, Barışa İhtiyacım Var İnisiyatifi, Cumartesi Anneleri, Roboskî Aileleri, 10 Ekim Aileleri, Suruç Aileleri ve Gezi Aileleri.

Alevi ve kadın örgütleri

Özgür Kadın Hareketi, Barış Anneleri, feminist örgütler, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi (AKD), Şêx Seîd Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Demokratik İslam Kongresi (DİK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), 78’liler Girişimi.

- Advertisment -