Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | CHP’de Terörsüz Türkiye komisyonuna katılım eğilimi arttı

KULİS | CHP’de Terörsüz Türkiye komisyonuna katılım eğilimi arttı

İktidarın “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırdığı süreçte mecliste kurulacak komisyon için kritik haftaya girildi. İYİ Parti üye vermeyeceğini duyurunca komisyonun üye sayısı düştü. Diğer partiler komisyona verecekleri isimleri 31 Temmuz’a kadar bildirecek. “Komisyonda koşulsuz olmayız” diyen CHP’de komisyona katılım eğilimi artarken “Demokratikleşme için iktidara baskıyı artıracağımız bir zemin” görüşü öne çıkıyor. Kulislerde, komisyonun özel bir isminin olmayacağı konuşuluyor. CHP Sözcüsü: "Kendi önerdiğimiz komisyona girmeyecek halimiz yok."

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” sürecinin yol haritasını belirleyecek meclis komisyonuna katılacak isimlerin belirlenip, meclis başkanlığına yollanması için partilere yazı yollamıştı. 

Partiler, isimleri bu hafta içinde meclis başkanlığına en geç 31 Temmuz’a kadar bildirecek. 

Muhalefet, komisyonda tüm partilerin eşit temsilinden yana tavır aldıysa da iktidar cephesine bunu kabul ettiremedi. Her partinin farklı sayıda milletvekiliyle parlamentoda temsil edildiğini, eşit temsilin mümkün olmadığını savunan iktidar cephesi “Partilere, komisyonda temsil için olabildiğince fazla kontenjan ayrıldı” dedi. 

TBMM’de 272 vekili olan AK Parti komisyonda en çok temsil hakkını aldı. AK Parti’nin komisyondaki üye sayısı 21 olarak belirlendi. 

Mecliste 137 vekili olan CHP, komisyonda 10 vekille temsil edilecek. 

DEM Parti ve MHP’nin komisyonda 4’er vekille temsil edilirken, İyi Parti ve Yeni Yol için 3’er vekillik kontenjan ayrıldı. 

TBMM’de grubu bulunmayan HÜDA PAR, Yeniden Refah, TİP, EMEP, DSP ve DP’nin de de komisyonda 1’er milletvekili olacak.

Adı yok, numarası var: 48 kişilik komisyon 

Komisyonun isminin ne olacağı konusunda iktidar ve muhalefet arasında hararetli tartışmalar yaşandı. İktidar “Milli birlik ve beraberlik komisyonu” dese de, muhalefet ısrarla “barış ve demokrasi” sözcüklerinin kullanıldığı bir komisyon ismi istedi. Gelinen noktada bir uzlaşma yok. Dahası, kulislerde komisyonun yeni ve özel bir isminin olmayacağı bilgisi var. 

Belirlenen kontenjanlarla komisyonun 51 kişilik olması öngörülse de, İyi Parti komisyonda olmayı reddettiği için komisyon 48 kişilik olacak. 

MHP’nin komisyondaki 4 vekilini MHP lideri Devlet Bahçeli açıkladı. MHP’nin komisyondaki temsiliyetindeki en dikkat çekici isim MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız. 

DEM Parti’nin “Dağ fare bile doğurmadı” eleştirisini getirdiği son infaz düzenlemesinin mimarı olan Yıldız, infaz düzenlemesinin sil baştan Ekim’de yeniden meclisin gündemine geleceğini Covid tahliyeleri başta olmak üzere çok sayıda yeni düzenlemenin yapılacağı mesajını vermişti. 

Yıldız, CHP’li belediyelere yapılan operasyonlarda CHP yönetiminin “tutuksuz yargılama ne oldu” sorusuna sürekli verdiği “tutuksuz yargılama bir tedbirdir” yanıtla da dikkat çekiyor. 

DEM Parti’nin komisyonda 4 üyesi olacak: Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Cengiz Çicek, Gülistan Koçyiğit

“Kararlar nitelikli çoğunlukla alınacak” 

CHP başta olmak üzere muhalefetten gelen ve komisyonda eşit temsilin olmadığı eleştirisine iktidar “Kararlar nitelikli çoğunlukla alınacak. Sıkıntı olmayacak” yanıtı veriyor. 

48 kişilik komisyonda kararlar 3/5 kuralıyla onaylanacak. Yani 28 üyenin oluru bir kararın onaylanması için yeterli olacak. 

AK Parti’nin 21, DEM ve MHP’nin de 4’er oyu olduğunu, toplamının 29’a ulaştığını hatırlatan muhalefet cephesi zaman zaman “Bizim varlığımıza ne gerek var, kendi oylarıyla istedikleri kararı alacaklar” eleştirisi getiriyor. 

Bu eleştiriye en sert tepki DEM’den geliyor: “Biz komisyonda iktidarın her dediğini onaylayacak değil, her dediğini sorgulayacak bir ekiple varız. Bizi iktidar bloğunda göstermek, gerçeklerden uzaklaşmak. Biz, demokrasi için komisyonda varız.” 

CHP’de komisyona katılım eğilimi artıyor 

Başta İmamoğlu olmak üzere CHP’li belediye başkanları tutukluyken, belediyelere operasyonların arkası kesilmezken, “Komisyona koşulsuz girmeyiz” diyen CHP lideri Özgür Özel, partinin yetkili kurullarında alınacak kararlar doğrultusunda komisyona girme ya da girmeme kararı vereceklerini açıklamıştı. 

CHP tabanından ve parti çevrelerinden yönetime “komisyona katılmayın” uyarıları gelse de CHP yönetiminde komisyona katılma eğilimi artıyor. 

Komisyonun sadece “Terörsüz Türkiye” sürecine uygun yasaların alt yapısını hazırlamakla görevlendirileceğinden endişe eden CHP kurmayları “Eğer Kürt sorununa ilişkin tartışmalar olmayacaksa, Kürt sorununa kalıcı çözüm üzerinde durulmayacaksa, demokratikleşme adımları konuşulmayacaksa biz komisyonda olmayız” çıkışı yapıyor. 

CHP’den gelen bu çıkışlara “Elbette Kürt sorunu ve demokratikleşme komisyonun tartışacağı ve yeni kararlar alacağı yasal bir zemin olacak” diyen iktidar kaynakları, “Terörsüz Türkiye”nin demokratikleşmeden uzak düşünülmemesini istiyor. 

İktidar ve CHP arasında yürüyen arka kapı diplomasisinde CHP’nin “komisyon, demokratikleşme için baskıyı artıracağımız bir zemin olacak, kararlıyız” mesajı verdiği belirtiliyor. 

“Kendi önerdiğimiz komisyona girmeyecek halimiz yok”

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, CHP MYK toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“CHP olarak kendi önerdiğimiz komisyona girmeyecek halimiz yok. Elbette gireceğiz. Ama ‘adını biz koyarız, istediğimiz nisapla karar alırız’ anlayışının da bir parçası olmayız.

Komisyonun kararları eşit temsil ya da nitelikli çoğunlukla alınacaksa, yetkili ağızdan bu konuda bir açıklama bekliyoruz. Bu açıklama yapılırsa komisyona katılırız.”

- Advertisment -