Hatay’ın Samandağ ilçesinde gece yarısı sahilde çıkan tartışma linç girişimiyle bitti.
Hatay Asi Gazetesi’nden Canan Aşkoroğlu’nun haberine göre Olayların fitili, 21 Temmuz’da meydana gelen maddi hasarlı bir trafik kazasının ardından ateşlendi. Kazanın ardından çıkan tartışmada, tarafları ayırmak için araya giren bir vatandaş hayatını kaybetti.
Gerginlik, 7 Ağustos akşamı yeniden alevlendi. Samandağ halkı için kutsal sayılan Hızır Türbesi’nin bulunduğu parkta inşaat işçisi olduğu belirtilen bazı kişilerin, alkol aldıktan sonra parkta oturan kişilere rahatsızlık verdiği iddia edildi. Grubun kendilerini uyaranlara bıçak çekmesi ise yeniden olayları tırmandırdı.
8 Ağustos akşamı, sıkı denetime rağmen benzer bir olay tekrar yaşandı. Saat 20.00 sularında sahilde taşkınlık çıkardığı iddia edilen 4 kişi, kendilerine tepki gösterenlerle tartışmaya başladı.
Olay büyüdü, gruptaki bir kişi kendilerini uyaranlara bıçakla saldırarak Seyhan Ş.’yi yaraladı.
Seyhan Ş. hastaneye kaldırılırken bölgede toplanmaya başlayan çok sayıda kişi, 4 şüpheliyi linç etmek istedi.
Öfkeli kalabalığın elinden kaçan grup, bir lokantaya sığındı.

Polis ekipleri ise havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı, 4 şüpheli gözaltına alındı.
Olaylar gece 02.00’ye kadar sürdü.
Samandağ esnafı ve vatandaşları, olay çıkaran kişilerin genellikle bıçak ve satır taşıdığını, alkollü şekilde mekanlara girerek kavga çıkardığını ve kadınlara sözlü tacizde bulunduğunu ifade ediyor.
Samandağ halkı, sosyal medyada “Hatay’da Kürt İşçilere Saldırı” başlığıyla servis edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığını, bu paylaşımların olayları ikinci bir provokasyon dalgasına dönüştürmeye çalışan gruplar tarafından yapıldığını öne sürüyor.
Kürdistan sloganı iddiası
Sosyal medyada, Samandağ sahillerinde çekilmiş bir TikTok videosundaki “Hatay da Kürdistan’a dahil oldu” şeklindeki cümle olayla birlikte dolaşıma sokuldu. Bu paylaşımı aynı inşaat işçilerinin yaptığı iddia edilince tartışma Alevi-Kürt meselesine dönüştü.
İddiaların ardından bazı sosyal medya kullanıcıları ırkçı paylaşımlarda bulundu.
Ümit Özdağ: Samandağlılar ile DEM’liler arasında çatışma
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, olayları Samandağlılar ile DEM’liler arasındaki bir çatışma olarak gösteren paylaşımlar yaptı:
“Hatay Samandağı’nda Samandağlılar ile TOKİ inşaatlarında çalıştığı ifade edilen DEM’liler arasında çatışmalar çıktığı, ölü ve yaralıların olduğu ifade ediliyor. Provokatörlerin Kürdistan’ın sınırları Hatay’a dayandı sloganı ile halkı tahrik ettiği ileri sürülüyor. Yarın DEM heyeti Samandağı’nı ziyaret edecek. Samandağı’ndan Hatay il başkanımızı arayan bazı kişiler Zafer Partisi il yönetimini destek için yarın Samandağı’na davet etmişler. Zafer Partisi yetkilileri gelişmeleri an ve an izlemekle beraber DEM heyetinin ziyareti sırasında Samandağı’nda provokasyonlara imkan vermemek için bulunmayacak. Devlet görevlilerini Hatay’da tehlikeli oyun oynamak isteyenleri engellemeye davet ediyoruz.”
“Dün akşam Hatay Samandağı’nda 22 Temmuz’da bir Samandağlının 3 TOKİ işçisi ile çıkan kavgada bıçaklanıp öldürülmesi sonrasında başlayan olaylar son günlerde yaralama hadiseleri üzerine tekrar canlandı. Olayları tahrik edenlerin DEM’liler olduğu çok açık. Zaten Samandağlıların tepkisi çoğu TOKİ inşaatlarında çalışan DEM’li işçilere. (jandarma bu sabah inşaatları kuşattı ve işçilerin ilçeye girmesine izin vermiyormuş.) Bu olaylara dikkat çeken ve provokasyon girişimlerine karşı yetkilileri uyaran bir x paylaşımı yaptım. Bu sabah yaptığım paylaşıma DEM’liler ve sözde ülkücü hesaplardan tepki geldiğini gördüm. DEM ile omuza omuza Zafer’e karşı. Yeni müttefiğiniz hayırlı olsun. Son not, bazıları cinayet işlenmedi nereden çıkardın diye saldırmışlar. Aşağıya bakın görürsünüz.”
CHP’li vekil Servet Mullaoğlu’ndan ‘kriminal tipler’ açıklaması
Yaşanan gerginliklere ilişkin açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu’ysa, TOKİ inşaatlarında görev yapan işçilerle ilgili uyarılar yaptı.
Mullaoğlu, Samandağ’ın binlerce yıldır farklı medeniyetlerin bir arada kardeşçe yaşadığı, huzurun ve hoşgörünün simgesi bir yer olduğunu vurgularken, “Buranın huzurunu bozmaya kimsenin gücü yetmez. Buradaki huzuru bozmaya yönelik eylemler, bu kardeşlik duvarına çarpmıştır” dedi.
TOKİ inşaatlarında “kriminal tiplerin” çalıştırılmasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirten Mullaoğlu, şu çağrıyı yaptı:
“Buralarda çalışan veya çalışacak olan kişilerin sabıka kayıtlarına bakılmalı, suça eğilimli olan kişilerin kesinlikle burada çalıştırılmaması gerekmektedir. Halihazırda bütün çalışanlar yeniden gözden geçirilmeli ve gerekli olan her türlü tedbir alınmalıdır.”
Mullaoğlu, “Bu topraklarda nefret tohumunu ekemezsiniz. Çünkü bu topraklar sevgiyle, güzellikle yoğrulmuştur” ifadelerini kullandı.