Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 14. Leo, Türkiye ziyaretinin bugünkü ilk bölümünde İstanbul Harbiye’deki Kutsal Ruh Katolik Kilisesi’nde (Saint Esprit Katedrali) piskoposlar, rahipler, diyakozlar ve ruhani görevlilerle bir araya geldi. Ayinin ardından yaptığı konuşmada Papa, Hazreti İsa’nın havarilerinin Anadolu’ya göç ettiğini hatırlatarak, “Antakya’dan Efes’e kadar bu topraklar Hristiyanlığın ilk yüzyıllarında öncü isimlere ev sahipliği yaptı. Bugün de Türkiye’nin dört bir yanında farklı geleneklerden Hristiyan toplulukları yaşamaya devam ediyor” dedi.


Helikopterle İznik Gölü üzerinde tur
Papa 14. Leo, İstanbul’daki temaslarının ardından Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümü kapsamında düzenlenen törene katılmak üzere İznik’e geçti. Papa’yı taşıyan helikopterin İznik Gölü ve Antik Bazilika üzerinde alçak uçuş yaptığı, arkeolojik alanın havadan incelendiği belirtildi. Papa saat 15.15’te ilçe stadyumuna iniş yaptı; farklı ülkelerden din adamları ve ziyaretçiler ilçede toplandı.
Katolik ve Ortodoks liderler aynı platformda
Geniş güvenlik önlemleri altında oluşturulan konvoyla İznik Gölü Bazilikası Ören Yeri’ne geçen Papa, burada TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank tarafından karşılandı.
Papa, kardinaller, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve çeşitli ülkelerden gelen ruhani temsilcilerle birlikte deniz kıyısındaki Aziz Neophytos Bazilikası’nın yanındaki özel platformda düzenlenen ayine katıldı. Katolik ve Ortodoks din adamlarının aynı tören alanında yan yana yer alması dikkat çekti.
1700 yıl önce alınan kararlar bugün hâlâ Hristiyanlığın merkezinde
MS 325’te 300’ü aşkın din adamının katılımıyla gerçekleştirilen Birinci İznik Konsili’nde, İsa’nın ilahi niteliği ve Teslis inancı (Baba, Oğul, Kutsal Ruh) resmen kabul edilmişti. Bugün hâlâ Hristiyan dünyasının büyük bölümü bu inancı benimsemeye devam ediyor.
Bursa’nın coğrafi işaretli hediyeleri
Papa 14. Leo, ören yerindeki müzeyi ziyaretinin ardından Bursa ile özdeşleşmiş üç coğrafi işaretli üründen oluşan hediyeleri kabul etti: zeytin–zeytinyağı, kestane ve armut. Bursa ipeği kullanılarak hazırlanan özel minyatürü ilgiyle inceleyen Papa’nın hediyelere özellikle hayran kaldığı belirtildi.
Ayin sonrası ayrılış
Yirmi din adamının katılımıyla yaklaşık 40 dakika süren ayinin ardından Papa, din adamlarıyla kısa görüşmeler yaptı ve saat 16.40’ta İznik Gölü Bazilikası Ören Yeri’nden ayrılarak helikopterle tekrar İstanbul’a dönmek üzere ilçe stadyumuna hareket etti.













