Ankara’dan Şam’a üst düzey ziyaret: Fidan mevkidaşıyla beraber konuştu: “SDG’nin ilerleme niyeti yok”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın; Ahmed Şara ve Suriyeli yetkililerle görüşmek üzere Suriye'ye gitti. Görüşmelerde 10 Mart Mutabakatı’nın uygulanması sürecinin gidişatının ele alınması öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, Suriye’ye gitti.

Ankara’dan giden heyet, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve Genel İstihbarat Başkanı Hüseyin El Seleme ile görüştü.

Fidan, temasların ardından Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ortak açıklama yaptı. Fidan, konuşmasında Şam yönetimi ile SDG arasındaki 10 Mart mutabakatı ve Suriye-İsrail ilişkileriyle ilgili şunları söyledi:

“İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin sonuca ulaşmasını Türkiye olarak istiyoruz. Bu bölgenin istikrarı için Suriye’nin istikrarı için fevkalade önemli. İsrail’in yayılmacı politikalar izlemek yerine bölgedeki ülkelerle karşılıklı uzlaşıya dayanan bir anlaşmaya varması, anlayış birliği içinde olması bölgenin istikrarına ve küresel güvenliğe katkı yapacak bir husus.

“SDG’nin Suriye yönetimine entegre olması istikrar için çok önemli. SDG’nin entegrasyonu herkesin lehine olacak şekilde gelişmeli. SDG’nin çok fazla ilerleme kaydetmeye niyeti olmadığını görüyoruz. SDG’nin belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor olması, aslında Şam ile yürütülen görüşmelerde de şu anda büyük bir engel.”

13 yıl sonra büyükelçi

Türkiye’nin 13 yıl aradan sonra ilk Şam Büyükelçisi olarak geçen ay atanan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz da bu ziyaretle birlikte yeni görevi için Şam’a intikal edecek.

Önceki İçerik30 yaşındaki Leyla Mizrahi, uykusunda hayatını kaybetti
Sonraki İçerikRus general aracına yerleştirilen bombayla öldürüldü: Moskova’da Ukrayna şüphesi