Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu yarın 20’nci toplantısını yaptı.
Komisyon gündemine göre Prof. Dr. Havva Kök Arslan’ın yapacağı sunum dinlendi. Sunumun ardından ise komisyon üyeleri sürece ilişkin değerlendirme yaptı.
”İlave süreye ihtiyaç olacak”
TBMM Tören Salonu’nda yapılan toplantının açılışında Numan Kurtulmuş şunları söyledi:
“Tarihi bir misyonu gerçekleştiriyoruz. Demokratik müzakere usullerini en uygun şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz. Konuşulan bütün sözlerin tutanak altına alındığı verimli ve faydalı bir komisyon çalışması gerçekleşti. Toplamda 135 kişi dinlenerek 4 bin 139 sayfa tutanak tutulmuştur. Komisyonumuzun son eşiğine gelindi. Bu da ortak bir rapor yazılması. Bu raporun TBMM Genel Kurulu’na verilerek buradaki tekliflerin yasalaşmasıyle ilgili sürece öncülük etmek. Bu sürecin başarıya ulaşması halinde hayatî bir eşik de aşılmış olacak. Bu sürede nihai raporun tamamlanabilmesi için ilave süreye ihtiyaç olacak.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Asıl bundan sonra yapacağımız iş çok önemli. Bu komisyon nedeniyle ayrıca hepimizin birlikte gözlemlediği sert bir kutuplaşma nedeniyle topluma hakim kılınmaya ve siyasi iklimi zehirlemeye çalışıldığını görüyoruz. Bu nedenle burada çatışma, şiddet ve Kürt meselesinde önümüze çıkan fırsatı çok doğru değerlendirmek zorundayız” dedi.
Hazırlanacak raporun TBMM Genel Kurulu’na sunulması ve rapor doğrultusunda yasal düzenlemelere gidilmesi bekleniyor.
13 Aralık’ta DEM Parti; 14 Aralık’ta MHP; 17 Aralık’ta DSP, Yeniden Refah ve Yeni Yol Grubu; 18 Aralık’ta CHP; 19 Aralık’ta da AKP, raporunu Meclis Başkanlığı’na sunmuştu.
Bu hafta pazartesi günü ise komisyonun hazırlayacağı raporun yazımında yer alacak yazım ekibi Kurtulmuş başkanlığında toplanmıştı. Rapor yazım ekibinde DEM Parti İstanbul Milletvekili Çengiz Çiçek, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP Genel Başkanı Murat Emir, Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya ve AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül yer alıyor.
Ancak, Meclis’te grubu olmayan partilerin rapor yazımına dahil edilmemesi ve bu partilerle ayrıyeten salı günü görüşülmesi kararlaştırılınca Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi, Kurtulmuş’un davetini reddetmiş, HÜDA Par ile Yeniden Refah ise görüşmeye icap etmişti.
Aynı gün, İmralı heyetinden DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar, Kurtulmuş ile bir araya gelmişti.













