Washington’un bu adımı, doğrudan geniş çaplı bir savaş ilanı olarak görülmese de, Trump’ın İran’a yönelik “sınırlı askeri saldırı” seçeneklerini değerlendirdiği yönündeki haberlerle birlikte dikkat çekiyor.
Hürmüz hattı gerilimin merkezinde
ABD yönetimi, Hürmüz Boğazı’ndan diğer ülkelere ait gemilerin geçişine engel olmayacağını açıklasa da, İran’a ait petrol taşıyan gemilere yönelik blokaj kararı küresel enerji piyasalarını sarstı.
İran tarafı ise sert bir karşılık sinyali verdi. Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’na yaklaşacak askeri gemilerin ateşkes ihlali sayılacağını ve “sert şekilde karşılık göreceğini” duyurdu.
Tahran’dan gelen açıklamalarda “direniş, caydırıcılık ve meydan okuma” vurgusu öne çıkarken, İran yönetimi Hürmüz Boğazı’nda “yeni bir düzen” kurulacağını ilan etti. Bu yaklaşım, ülkenin dini lideri Ali Khamenei’in son açıklamalarıyla da örtüşüyor.
“Anlaşmaya santimler kalmıştı”
İran Dışişleri Bakanı, Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki görüşmelerde tarafların anlaşmaya “çok yaklaştığını”, ancak ABD’nin “maksimalist talepleri” ve “sürekli değişen şartları” nedeniyle sürecin çöktüğünü söyledi.
Tahran’ın müzakerelerde Hürmüz Boğazı’nı da içeren bir paket sunduğu, ancak bunun karşılığında ciddi tavizler beklediği belirtiliyor.
İran Hürmüz’ü kaldıraç yapıyor
Bölgedeki etkisini Suriye, Lübnan ve Irak gibi sahalarda kısmen kaybeden İran’ın, Hürmüz Boğazı’nı yeni bir jeopolitik kaldıraç olarak kullanmaya yöneldiği değerlendiriliyor.
Tahran ayrıca savaş tazminatları talebini gündemde tutarken, boğaz üzerinden geçişlere yönelik yeni bir “tarife planı” üzerinde de çalışıyor.
Petrol 100 doların üzerine çıktı
Artan belirsizlik ve askeri gerilim, petrol fiyatlarını yeniden varil başına 100 doların üzerine taşıdı.
Fox News’e konuşan Başkan Trump, ABD’de benzin fiyatlarının düşmesi konusunda artık umutlu olmadığını belirtti. Bu açıklama, enerji piyasalarındaki tedirginliği daha da artırdı.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.