Anasayfa / Haberler / İBB Davası devam ediyor, Murat Kapki: Etkin pişmanlık ifadelerim doğru değil

İBB Davası devam ediyor, Murat Kapki: Etkin pişmanlık ifadelerim doğru değil

Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 414 ismin yargılandığı İBB davası, 39. celsesiyle devam ediyor.

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 77’si tutuklu 414 kişinin yargılandığı İBB davasının 39. celsesi görülüyor.

İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri’deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki salonda gerçekleştirilen duruşma saat 10.50’de başladı.

Bugünkü duruşmada itirafçı ifadesiyle ilgili “Savcılık tarafından yönlendirildim” diyen tutuklu iş insanı Murat Kapki’nin mahkeme sorgusu yapılıyor

Savcılık tarafından yönlendirildim” diyerek itirafçı olmak istemediğini söyleyen tutuklu sanık Murat Kapki, “Bazı hususları atladım” dedi ve 15 dakika ek savunma süresi aldı.

Kardeşi ve eşinin de bu davada sanık olduğunu vurgulayan Kapki, “Kardeşim burada tutuklu. Eşim sanık o yüzden benim o gün verdiğim ifadeler geçersizdir. Bana o gün ‘Roma’yı sen mi yaktın’ deselerdi ‘Evet ben yaktım’ derdim. Ama savcılıkta anlattığım İsmail ile ilgili (İsmail Kaan) hiç işlem yapılmadı” dedi.

Mahkeme başkanının “Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ile ilgili verdiğiniz ifadeler doğru mudur” sorusuna Murat Kapki” Değildir başkanım tamamen yönlendirmeyle verilmiş ifadelerdir” şeklinde yanıt verdi.

Kapki ayrıca  TÜRGEV’in yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevinde bulunan İsmail Kaan hakkında suç duyurusunda bulunmak istediğini söyledi.

Kapki, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yaptığı, “Soruşturmayı ilk Murat Kapki öğrendi” sözlerine atıf yaparak, “Evet bana 2024 yılının ekim ayında Çetin Ayaz adlı bir arkadaş gelerek ‘Şirketlerinle ilgili gizli soruşturma yürütülüyor’ dedi. Ocak ayında, ‘Soruşturmanın neresinde olduğuna bakarız’ diyerek 100 bin dolar istedi. İfademde de söyledim ama kimse Çetin’e sormadı” ifadelerini kullandı.

“İSMAİL KAAN ‘MALLARINI BENİM ÜZERİME GEÇİR’ DEDİ”

Daha sonra İsmail Kaan’la görüştüğünü söyleyen Kapki, “Mallarını benim üzerime geçir. Hiçbir şey yapamazlar. Bende neler var onlarla ilgili” dediğini ve kendisine telefonundan bir şeyler gösterdiğini ifade etti. Savcılığa bunu da anlattığını ifade eden Kapki, “Eşim sanık, kayınpederim sanık, çalışanlarım sanık ama Çetin Ayaz’la İsmail Kaan yok” dedi. Kapki ayrıca, “Bundan önceki vermiş olduğum ifadelerin tamamı, hür irademle değil” diye konuştu.

“15 defa yazdım, İsmail Kaan’ın tek bir ifadesi alınmadı” diyen Kapki, “1 milyon 750 bin dolarıma çöktüğünde babasının söylediği aklıma geliyor. ‘Ben daha fazlasını vererek kurtardım oğlumu’ demiş” ifadelerini de kullandı. İsmail Kaan’ın mahkeme huzurunda dinlenmesini istediğini söyleyen Kapki, “Herhalde çağırabilirsiniz. Kendisinin ve babasının getirilmesini istiyorum. Kimlere para vermiş oğlunu kurtarmak için. Anlatsın” şeklinde konuştu

Kapki’nin ek savunması bittikten sonra mahkeme sorgusuna geçildi. Kapki’nin verdiği etkin pişmanlık ifadelerini soran mahkeme başkanı, “Doğru değil” yanıtını aldı.

Mahkeme başkanı, Kültür A.Ş.’den yardım kartı istenmesi konusunda soru yöneltti. Kapki, “Zorunluluk değildi. Yardım için istediler” dedi ve AKP’li Zeytinburnu Belediyesi’ne de yardım kartı gönderdiğini ifade etti. Kapki ayrıca, savcıların kendisine Murat Ongun, Fatih Keleş ve Hüseyin Köksal’ın isimlerini verdiğinde itibar ettiklerini savundu.

Mahkeme başkanının ardından duruşma savcısının sorgusu başladı. Savcı, “Kuzeniniz Berat Kapki, 4 taşınmazı kaçırmak için Zeynep Tecer’e verdiğiniz söylüyor” dedi. Murat Kapki, “Yalan söylüyor. Kendisi benim avukatım. Avukat Zeynep’i soruyorsunuz ama İsmail Kaan’ı neden sormuyorsunuz?” diyerek yanıt verdi. Duruşma savcısı bunun üzerine “Daha sorularımı bitirmeden ‘Neden sormuyorsunuz’ diyerek çıkışmayın bana” ifadelerini kullandı.

Kapki, savcıya “Tamamen beni yönlendirmeye çalışıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi ve “İsmail Kaan’ı neden sormuyorsunuz?” dedi. Savcının “İmamoğlu İnşaat’tan iki villa aldığınıza dair beyan var” sözlerine Kapki’nin yanıtı “Tek toplu iğne almışlığım yoktur” şeklinde oldu.

Savcının ardından tutuklu Ekrem İmamoğlu’nun sorularına geçildi. İmamoğlu, sözlerine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Kurban Bayramı’nı kutlayarak başladı. Geçen hafta mahkeme başkanıyla yaşadığı diyaloğa atıf yapan İmamoğlu, “Allah herkesin ailesini esirgesin. Murat Bey’i dinleyince benim feryat denilebilecek bir tavrım oldu. Tonu yüksekti, sizi rahatsız etti” ifadelerini kullandı.

Murat Kapki’nin iddianameye göre bir statüsü olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Geçen hafta bir dava vardı, orada yargılanan Hüseyin Gün de örgüt yöneticisi. Adam kendisi söyledi, beni 2 dakika görmüş” dedi. İmamoğlu, Kapki’ye “Hiç birlikte yemek yedik mi, kişisel ticaretimiz oldu mu?” diye sordu. Kapki, “Hayır” yanıtını verdi. İmamoğlu, “Burada örgüt yoktur” ifadelerini kullandı.

Tutuklanmasının ardından görevinden uzaklaştırılan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney Kapki’ye sorular yöneltti.

Kapki ve Güney arasındaki diyalog tutanaklara şöyle yansıdı.

İnan Güney: Öncelikle Murat Bey, hepimize geçmiş olsun diyorum. Ben her gün yüzlerce kilometre yol kat edip burada bizlerle birlikte bu çileyi ortak olan ailelerimize selam yollamak istiyorum. Az önce Sayın Başkanın sorduğu soruyla aslında cevap verdiniz. İnan Güney’in sistemde olduğunu söylemiştiniz. Yine haksız kazançlar elde ettiğini ve Serkan Öztürk’ün İnan Güney’in kasası olduğunu ifade etmiştiniz ve bunların tamamıyla, yönlendirmeyle gerçek olmadığını ifade ettiniz Sayın Murat Kapki. Şimdi bu ifade üzerine bir iddianame inşa edildi İnan Güney adına. Buradan bir varsayımla siz kasa dediniz, Sayın Savcılık Makamı İnan Güney’in 3K şirketin gizli ortağı olduğu yönünde bir varsayıma ulaştı. Bu konuda bir bilginiz, görgünüz, bizimle paylaşmak istediğiniz bir şey var mıdır acaba?

Murat Kapki: İnan Bey, yani ben sizi tanımıyorum zaten, tanışmamıştık da yani. Bilmiyorum. Yani orada sadece diyorum ya siz bir anda çıktınız, yani bana anlatılanlardan dolayı çıktınız. Ben sizle ilgili hiçbir şey bilmiyorum.

İnan Güney: Tamam, teşekkür ediyorum. Bir de dediğim gibi bu ifadelerden yola çıkarak yine benim 3K şirketimin Büyükşehir’den almış olduğu eylem 70, 72 ve 117’deki bir tane pano, iki tane pano, artı dört ya da beş tane panoda müdahil olduğum söyleniyor. Yani eylem 70, 72 ve 117’ye dâhil edildim bu ifade üzerine. Benim eylem 70, 72, 117 ile ilgili ya da Büyükşehir’de herhangi bir birime gidip bir özel şirket için bir pano talebinde bulunduğuma dair bir bilginiz, görgünüz, duyumunuz var mıdır?

Murat Kapki: Yok.

İnan Güney: Teşekkür ediyorum.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın